logo F1online.sk

Alonso: Som pripravený priniesť niečo výnimočné a to isté očakávam aj od tímu

Fernando Alonso
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 2. 2023

Fernando Alonso je aj v 41 rokoch hladný po úspechu. Vo veku, keď pre väčšinu športovcov už nie je úspech prvoradý a pokračujú v kariére skôr pre radosť než pre víťazstvá, je španielsky matador odhodlaný pustiť sa so všetkou vervou do novej výzvy. Vraj ak do toho nebude dávať sto percent, vo Formule 1 nechce pokračovať.

Aj v 41 rokoch môžete podpísať dlhodobú zmluvu a stať sa súčasťou budovania dlhodobého projektu. Presne to má Fernando v Aston Martine v úmysle. V Alpine mu nechceli ponúknuť viacročný kontrakt, a tak kývol na ponuku Lawrenca Strolla zúčastniť sa na jeho pláne. Je tak jasné, že Fernando neuvažuje o svojej budúcnosti v F1 v krátkodobom horizonte.

Aj sám rodák z Ovieda médiám povedal, že by nebol schopný pokračovať, keby si nemyslel, že je schopný predvádzať vrcholové výkony a jeho tím nebol schopný stiahnuť stratu na najlepších.

„Nie, nemyslím si, že by som to bol schopný akceptovať a nebudem pokračovať, keď nebudem veriť, že máme šancu,“ povedal Alonso, ktorého cituje Motorsport.com.

„Neviem, či tu hovoríme o šanci jedno percento alebo desať percent, ale budem pokračovať len s vierou, že máme šancu. Podľa mňa nie je realistické veriť, že Aston Martin v budúcom roku uzavrie svoju stratu, ale musíme položiť potrebné základy pre budúce autá a pracovať lepšie než tí okolo nás.“

„Toto je veľmi súťaživé prostredie, takže ak sa chcete stať šampiónmi, musíte predviesť niečo výnimočné. Som pripravený predviesť niečo výnimočné a to isté očakávam aj od tímu,“ povedal dvojnásobný šampión.

„Verím, že sa v rozhodujúcich momentoch pretekov dokážem postarať o rozdiel pri rozhodovaní, uvažovaní o stratégii alebo svojimi skúsenosťami. Nie je to o jazdeckých schopnostiach, myslím si, že všetci tu máme veľký talent pilotovať rýchlo. Je to skôr o hlave a spôsobe, ako dokážete niekoľko vecí kontrolovať,“ doplnil Alonso v odpovedi na otázku, čím konkrétne môže svojmu tímu prispieť.

Či už ho milujete alebo nenávidíte, asi sa všetci zhodneme na tom, že Alonsove dva tituly nie sú dostatočným svedectvom jeho neuveriteľných schopností. Byť v správnom čase na správnom mieste a mať aj niečo viac ako „len“ surový talent, je však v tomto športe minimálne rovnako dôležité ako talent samotný.

„Budem to brať rok po roku. Neviem, možno som v roku 2021 nebol úplne stopercentný. Kebyže odjazdím niekoľko takých sezón, aj keď s dobrými výkonmi pri pohľade zvonku, a nebudem spokojný sám so sebou, potom možno skončím,“ povedal Alonso.

„Napríklad na rok 2022 som hrdý. Budem pokračovať bez ohľadu na výsledky v novej sezóne, pretože viem, čo môžem tímu poskytnúť. Neviem teda, koľko ešte budem pokračovať, ale dva alebo tri roky určite,“ dodal „El Nano“.