logo F1online.sk

Marko sa zastal Albona: Bola to chyba jeho inžiniera

Alex Albon pred Gaslym
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala21. 8. 2020

Alex Albon neprerazil ani v Španielsku. Na pomery Red Bullu obsadil len ďalšie slabé ôsme miesto, čím určite svojim kritikom nezavrel ústa. V Red Bulle ale trvajú na tom, že 24-ročný mladík podáva dobré výkony. Po pretekoch v Španielsku Helmut Marko ukazuje prstom na Albonovho pretekového inžiniera.

Zdá sa teda, že Brit s thajskými koreňmi má v Red Bulle veľmi pevnú pozíciu, veď z takej neotrasiteľnej podpory sa netešil ani jeden z jeho predchodcov v podobe Daniila Kvjata a Pierra Gaslyho.

Pred pretekmi vo Veľkej Británii dostal Albon nového pretekového inžiniera, čo mu malo pomôcť pozdvihnúť sa. Simon Rennie má vo Formule 1 plno skúseností, veď sa v nej pohybuje od roku 2004 a pretekového inžiniera už robil Robertovi Kubicovi, Kimimu Räikkönenovi či Markovi Webberovi.

Práve Renniemu pripisuje Helmut Marko podiel viny za Albonov neuspokojivý výsledok. “Jeho výkon v Barcelone, vrátane stratégie, bola chyba jeho pretekového inžiniera,” vyhlásil Marko pre Salzburger Nachrichten. “Alex vyzeral ako hlupák, ale nebola to jeho chyba. Boli to jeho najhoršie preteky, no kým bude robiť pokroky, tak sa o tom (Albonovom odchode z RB) nebudeme baviť.”

Alex Albon vyštartoval do pretekov v Barcelone zo šiesteho miesta. Nedarilo sa mu však držať pneumatiky pri živote, a tak zamieril do boxov ako úplne prvý.

Skorá zastávka v boxoch pre Brita znamenala prepad hlboko do stredu poľa, čo mu z pohľadu manažmentu pneumatík opäť vôbec nepomohlo, a tak ani jednozastávková stratégia neprichádzala do úvahy. V 39. kole, po stinte na hardoch, prezul opäť, tentoraz na stredne tvrdú zmes.

“Úprimne, neviem, čo mám robiť, aby som tie gumy manažoval lepšie,” vyslovil sa po pretekoch vo vysielačke bezradný Albon. “Neviem s tým robiť na nájazdoch a výjazdoch doslova nič, neustále mi to uskakuje. Neviem, kde môžem byť rýchlejší.”

Je teda otázne, do akej miery to bola chyba jeho pretekového inžiniera alebo stratégov, a do akej si za skorú zastávku mohol aj samotný Albon.

Nuž a kým Marko je s Albonovými výkonmi spokojný, s Daniilom Kvjatom to tak ružovo nevyzerá. V porovnaní s Pierrom Gaslym opäť strácal a na body už prehráva v pomere 14:2. “Áno, Daniil nepodáva také výkony, aké sme od neho očakávali. Ale stále nie sme ani v polčase.”

Franza Tosta potešili výsledky Jukiho Cunodu, mladíka momentálne pôsobiaceho v seriáli F2. Junior Hondy je momentálne na štvrtej priečke. “Očakávam, že skôr či neskôr si zasadne za volant auta AlphaTauri,” nechal sa v Barcelone počuť šéf Toro Rosso.

Kvjata ale tento rok o sedačku nepripraví. “Cunoda vo Formule 2 a (Liam) Lawson vo Formule 3 sú na pozíciách, ktoré im postačia na zisk superlicencie. Ale momentálne nerozmýšľame nad Kvjatovým nahradením,” vysvetlil Marko.

Súvisiace články