logo F1online.sk

Marko: Podľa mojich zdrojov je nálada v Mercedese napätá

Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 1. 2023

V posledných rokoch stratil Mercedes hneď niekoľko vysokopostavených ľudí. Andy Cowell a Ben Hodgkinson opustili motorové oddelenie, z toho technického odišli ľudia ako Paddy Lowe, Aldo Costa, Eric Blandin a ďalší. Teraz stajňu z Brackley opustil aj hlavný stratég James Vowles a podľa poradcu Red Bullu Helmuta Marka oslabí Mercedes nielen svojím odchodom, ale aj tým, že so sebou stiahne ďalších bývalých kolegov.

Každé impérium sa raz rozpadne. Napriek mnohým zmenám a stratám si však Mercedes dokázal udržať veľmi kvalitný tím a naďalej obsadzuje popredné pozície.

Odchod Vowlesa však bol na širokej verejnosti vnímaný aj ako ďalšie posilnenie väzieb Williamsu a Mercedesu. Toto Wolff má s tímom z Grove dobré väzby a jedná sa o dlhoročného zákazníka Mercedesu. S Vowlesom na čele prichádzali otázky, či sa Williams nestane B-tímom Mercedesu. Helmut Marko si to však nemyslí a podľa jeho názoru dôjde k pravému opaku.

„Ja mám teda celkom odlišné informácie,“ odpovedal pre nemecký Sport1 na otázku, či sa príchodom Vowlesa do Williamsu vlastne neposilní pozícia Mercedesu.

„Odchod Vowlesa bol jeho vlastný podnik a šiel tam z vlastnej vôle. Vraj so sebou dokonca berie do Williamsu ďalších dobrých inžinierov. Podľa mojich zdrojov je práve preto nálada v Mercedese napätá,“ dodal Marko.

Šéf Mercedesu Toto Wolff sa už vyjadril, že Vowlesa nebude nahrádzať niekým ďalším, ale jeho práca sa rozdelí medzi kolegov. Marko si dokonca myslí, že Jamesov odchod bude mať na Mercedes okamžitý vplyv. „Uvidíme, ale ja stále verím, že Mercedes bude naším najväčším vyzývateľom pri obhajobe titulu v tomto roku,“ dodal.