logo F1online.sk

Zaujímavá bitka o sedačku na rok 2024, hovorí o Pérezovi a Ricciardovi Karun Čandhok

Daniel Ricciardo a Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 1. 2023

Za akým účelom najal Red Bull Daniela Ricciarda? Je totiž zrejmé, že Austrálčan do tímu neprichádza, aby trávil celé dni a noci na simulátore; na to majú v tíme priam armádu mladíkov. Otázka preto znie, je Ricciardo pre Red Bull iba marketingovou figúrkou alebo o ňom vážne uvažujú ako o prípadnej náhrade za Sergia Péreza? Experti a komentátori britskej Sky Sports sa pri tejto otázke nezhodli.

Pravdou je, že Red Bull momentálne nemá k dispozícii mladíka, ktorý by dokázal Péreza nahradiť, keby pokračoval v nevýrazných výkonoch. Júki Cunoda zatiaľ nepôsobí ako budúca superhviezda a tím pri hľadaní nástupcu Pierra Gaslyho v AlphaTauri siahol po zdrojoch mimo akadémiu.

Nenechajte sa mýliť, Red Bull juniorov stále má, ale jazdeckú otázku stajne z Faenzy chcel najprv riešiť angažovaním Coltona Hertu, sčasti uvažovali o Mickovi Schumacherovi a nakoniec siahli po Nyckovi de Vriesovi. Ani jeden z nich nemal s Red Bullom nič spoločné. Ak by teda Péreza mal niekto nahradiť, prvou voľbou bude istotne novopečený rezervný pilot stajne Daniel Ricciardo.

„Som zvedavý, ako to nakoniec dopadne, pretože Daniel naposledy jazdil s Red Bullom v roku 2018 a monoposty Formuly 1 sa za ten čas veľmi zmenili,“ povedal pre televíziu Sky Sports bývalý pilot a dnes expert Karun Čandhok.

„Teraz je to akoby úplne odlišná kategória. Max Verstappen sa veľmi zmenil na ceste, ktorou si medzitým prešiel. Teraz je to 25-ročný pretekár s rastúcou sebadôverou.“

„Myslím si, že to bude zaujímavá bitka o sedačku v tíme na rok 2024 medzi Danielom a Checom. Ako však vyhodnotia Daniela? Na to som zvedavý, pretože áno, môžu ho posadiť za simulátor, ale to nie je to isté, ako jazdiť so starým autom. Dajú mu teda šancu testovať niekde? Rád by som vedel, ako by dnes dokázali vyhodnotiť Daniela Ricciarda,“ dodal Čandhok.

Jeho kolega komentátor David Croft však nesúhlasí. Podľa jeho názoru by Red Bull hľadal na miesto Péreza mladšiu alternatívu. „Podľa mňa sú obaja schopní vyhrávať preteky, ale každý celkom odlišným spôsobom. Nerád to hovorím – podľa mňa je Daniel skvelý chalan –, ale nie je budúcnosťou Red Bullu, to ani náhodou, hlavne kvôli svojmu veku,“ myslí si Croft.

„Keď Max na konci sezóny hovoril o možnom konci kariéry v F1 už ako 31-ročný, považujem to za veľké odhalenie. Už teraz premýšľa o tom, kedy ukončí kariéru. Ak nad tým rozmýšľa on, potom by na to mal myslieť aj Red Bull. Ja by som sa snažil nájsť niekoho iného,“ dodal.

Súvisiace články