logo F1online.sk

Reči pilotov o obetovaní sú sračky, prehlásil Webber

Mark Webber
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 1. 2023

Čo so sebou prináša život pretekárskeho jazdca? Nejedna z hviezd Formuly 1 sa aj dnes pozastaví nad tým, čím si musel prejsť v detstve, akú obeť priniesla jeho rodina, aby sa ich syn mohol stať pretekárom a pod. Taký Mark Webber však označil toto všetko za absolútne nezmysly.

Dostať sa do Formuly 1 je nesmierne náročné. Jazdí tu dvadsať pilotov z celého sveta, ktorí sú súčasťou globálneho a masovo populárneho športu. Vychovať z dieťaťa pretekára je však tá najťažšia úloha a potrebujete k tomu poriadny balík peňazí.

S tým súvisí nutnosť trénovať stovky hodín, presúvať sa po Európe na preteky a kompletné zanedbanie školských povinností. Práve Európa je pritom centrum motoristického športu, takže ak ste sa narodili niekde mimo – ako napríklad Oscar Piastri, Daniel Ricciardo či Mark Webber – budete sa musieť presunúť práve sem.

Podľa bývalého pilota Red Bullu je však absolútne nezmyselné, keď toto všetko niekto považuje za bremeno. Akékoľvek sťažnosti a slová o sebaobetovaní označil za „totálne sračky“.

„Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše, dostávate peknú sumu peňazí za odvádzanie veľmi fenomenálnej práce,“ prehlásil pre podcast Performance Hackers Mark Webber.

„Nikdy som nehovoril o obetovaní sa. Ľudia hovoria o obetiach a o tom, že sa ‚mnohého vzdali‘, čo sú podľa mňa totálne sračky, pretože ak niečo veľmi chcete – a títo mladí Austrálčania prichádzajú so slovami: ‚toto všetko som obetoval‘ –, a vnímate to ako obetu, automaticky ste v nevýhode,“ povedal Webber.

Bývalý pilot Minardi, Jaguaru, Williamsu a Red Bullu okrem toho nechápe, aký majú jazdci problém s ročnými zmluvami. Zrejme teda nemal problém s tlakom na svojich pleciach, naopak, podľa vlastných slov mu vyhovoval.

„Pre mňa je to len plus. Vystavíte sa tlaku, pracujete s najlepšími ľuďmi a dostanete zo seba to najlepšie. Posledné tri roky svojej kariéry som jazdil na ročnú zmluvu, pretože som sústavne balansoval na hrane odchodu z tímu,“ spomína Webber na svoje účinkovanie v Red Bulle po boku Sebastiana Vettela.

„Horelo mi pod zadkom a musel som pokračovať v dodávaní výsledkov. Hovoril som si: ‚Nuž, ak prinesiem tejto skupine hodnotu navyše, zvýšim svoju hodnotu a aj ľudí okolo mňa, predĺžia so mnou kontrakt a budem môcť byť na seba hrdý.‘“

„Moja prvá zmluva vo Formule 1 bola na dva preteky. Verili by ste tomu? Boli to tri týždne. Bolo to brutálne, ale nemal som v rukách žiadne karty. Tak to bolo, takže čo budem robiť? Plakať alebo radšej ukážem, čo dokážem?“ dodal Webber.

Súvisiace články