logo F1online.sk

Nie sme si istí, čo spôsobilo výkyvy našej formy, priznal Stroll

Lance Stroll
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 1. 2023

Pyšné britské tímy Aston Martin a McLaren vstupovali do novej éry so sebavedomím. Mali za sebou niekoľko rokov budovania a investícií a hoci tie ešte v rokoch 2021 a 2022 neboli zavŕšené, očakávali aspoň čiastkový úspech a odmenu za prácu vykonanú v posledných rokoch. Nestalo sa. V Silverstone však neklesajú na duchu a Lance Stroll pri ohliadnutí za rokom 2022 vidí nepopierateľné pozitíva.

McLaren a Aston Martin začali rok absolútne katastrofálne a na úvodných podujatiach mali problém vôbec postúpiť sa do Q2. Postupne sa im však z problémov podarilo vyhrabať a zapísať niekoľko skvelých výsledkov. Progres bol citeľný, ale sezónu sa už zachrániť nepodarilo.

„Myslím si, že tím sa značne rozvinul,“ povedal pre Motorsport.com pilot tímu Lance Stroll. „Pri pohľade do továrne a na vývoj auta si myslím, že ešte pred pár rokmi by pre nás bolo oveľa ťažšie sa vyhrabať z podobnej diery, v akej sme sa ocitli na začiatku sezóny.“

„Teraz sme boli schopný vykonať množstvo veľkých zmien. Do Barcelony sme prišli s celkom odlišným autom a potom naň prinášali ďalšie vylepšenia. Tak sme sa odrazu ocitli v omnoho lepšej pozícii než predtým.“

„Nemyslím si, že pred pár rokmi by sa nám z tej diery podarilo vyhrabať. Podľa mňa sme teda v tomto smere urobili obrovský progres a máme oveľa lepší prístup ako v minulosti. Myslím si, že prepojenie vo vnútri tímu je omnoho lepšie a pracovná morálka, komunikácia a spôsob práce si vo vnútri továrne prešli od čias Racing Pointu dlhou cestou,“ dodal Stroll.

Na lepšie než celkové siedme miesto to však nestačilo, čo je pre Aston Martin istotne veľkým sklamaním. Aj keď forma monopostu AMR22 postupne gradovala, trápili ho nevídané výkyvy formy.

„V priebehu sezóny sa nám podarilo značne zlepšiť našu konkurencieschopnosť. Počas nejedného víkendu sme boli schopní bojovať o body a postup do Q3, k čomu sa nám začiatkom roka nedarilo ani priblížiť,“ hovorí Stroll.

„V tomto smere to teda bolo veľmi pozitívne, ale stále tu boli tie podivné preteky, ako napríklad Austin a potom Mexiko o týždeň neskôr. V Austine sme boli možno štvrtým najrýchlejším tímom, kým v Mexiku došlo k obrovským problémom a prepadu na pozície deviateho alebo dokonca desiateho tímu na rošte. A nakoniec v Brazílii to bolo niečo medzi,“ vysvetľuje kanadský pretekár.

„Prichádzajú teda víkendy, keď z nejakého dôvodu nie sme takí konkurencieschopní ako inokedy a ani nevieme, prečo tomu tak je. Máme určitú predstavu, ale nie sme si stopercentne istí.“

„To bude v budúcnosti náš cieľ: stať sa konkurencieschopnými na rôznych typoch okruhov. Na to sa treba zamerať,“ dodal Stroll.