logo F1online.sk

Riaditeľstvo pretekov má veľký priestor na zlepšenie, prehlásil Steiner

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 1. 2023

Nekonečný problém. Roky 2021 a 2022 sa do histórie FIA a ich riaditeľov pretekov určite nezapíšu ako najvydarenejšie. Federácia však skúma svoje možnosti a hľadá riešenia, ako by to mohla do budúcna zlepšiť. Šéf Haasu Günther Steiner odkazuje, že zlepšiť môžu naozaj veľa vecí.

Bol to práve americký tím, ktorý v minulom roku neraz doplatil na zvláštne alebo niekedy aj celkom chybné rozhodnutia riaditeľa pretekov či iného zástupcu FIA. Tri čierno-oranžové vlajky možno považovať za kontroverzné alebo nie úplne nevyhnutné, no chyba Nielsa Witticha na Veľkej cene USA, ktorý Haasu uviedol nesprávnu lehotu na podanie odvolania voči výsledkom pretekov, bola celkom jednoznačným ľudským zlyhaním.

Haas to vtedy stálo cenné body, našťastie, tieto body – na rozdiel od Veľkej ceny Abú Zabí 2021 – nemali priamy vplyv na zisk titulu majstra sveta ani poradie v šampionáte.

„Podľa môjho názoru je ešte stále potrebné urobiť množstvo práce,“ povedal pre Motorsport.com Günther Steiner. „Nedá sa povedať, že je všetko vyriešené. Myslím si, že na riaditeľstve pretekov je veľký priestor na zlepšenie.“

„V posledných pretekoch sme boli svedkami niekoľkých rozhodnutí, na ktoré sa podľa mňa treba pozrieť,“ dodal Steiner.

FIA na kritiku a vzniknuté problémy už reagovala. Ešte tento týždeň vymenovala veľmi skúseného a rešpektovaného Steva Nielsena za športového riaditeľa. Takýto človek sa v budúcnosti určite môže postarať o rozdiel, ale nič nezmení na tom, že do novej sezóny pôjde väčšina z nás skepticky naladená.

Ba čo viac, FIA medzitým už tiež priznala, že to s používaním čierno-oranžovej vlajky preháňala, čo však pre Haas nie je žiadnou útechou. „Takto by to nemalo byť. Najprv sme kvôli tomu boli postihnutí a potom zmenili pravidlá. Nikdy sa nestalo, že by niekoho potrestali a potom zmenili pravidlá.“

„Náš protest v Austine bol principiálna záležitosť: váš systém je chybný a pravidlá nie sú rovnaké pre všetkých. Riaditeľstvo pretekov to nevyriešilo správne,“ dodal Steiner.