logo F1online.sk

Pérez uvidí, že Red Bull zaňho má náhradu, hovorí Coulthard o Ricciardovi

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 1. 2023

Sergio Pérez má pred sebou veľmi dôležitú sezónu. Mexickému pretekárovi sa počas dvoch rokov v Red Bulle nepodarilo zvlášť zažiariť a v tomto ročníku sa môže ocitnúť pod veľkým tlakom. Aj podľa Davida Coultharda čaká Checa priam herkulovská úloha.

Aj keď znejú vyjadrenia Sergia Péreza zakaždým sebavedomo, aj on musí pred novou sezónou cítiť, že sa jeho pozícia v tíme zhoršuje. Prehra s Charlesom Leclercom o celkové druhé miesto iste zanechala veľmi zlý dojem a keď nebude Red Bull v roku 2023 dominovať, ocitne sa mexický pretekár pod veľkým tlakom.

Ferrari aj Mercedes totiž majú k dispozícii veľmi silné a vyrovnané jazdecké dvojice. Keď nebude Pérez schopný držať krok a pomáhať Maxovi Verstappenovi priamo na trati, môže vstúpiť do klubu Pierra Gaslyho a Alexa Albona. Zmluvu možno má platnú do konca sezóny 2024, ale už aj Daniel Ricciardo na vlastnej koži okúsil, že to nemusí nič znamenať. Práve Daniel by pritom podľa Davida Coultharda mohol v tejto veci zohrať kľúčovú rolu.

„Checo uvidí, že je tam miesto neho skutočná náhrada,“ povedal DC pre BBC. „Keď si Checo porovná, koľko víťazstiev má on a koľko Max, tak to nie je tak, že mu stačí obrúsiť pár hrán, naopak, potrebuje zásadne prekopať a aktualizovať svoj softvér.“

„Keď pri pečení koláča použijete rovnaké ingrediencie, dostanete zakaždým rovnaký koláč. Keď chcete odlišný výsledok, musíte niečo zmeniť.“

„Má prístup k dátam majstra sveta. Môže vidieť, kde je rýchlejší a kde pomalší. Checovi sa v niektorých oblastiach podarí zrýchliť, ale Maxovi sa to podarí poskladať častejšie. Sergio má k dispozícii všetko potrebné, aby pozdvihol svoju výkonnosť. Ak sa mu to podarí, tak má titul na dosah ruky, ak nie, tak bude len ďalším jazdcom ako som bol ja, ktorý vyhral pár pretekov,“ dodal Coulthard.

Nedá sa pritom povedať, že Red Bull nemá Péreza kým nahradiť. Posadením Daniela Ricciarda do kokpitu nemusia v tíme nič stratiť v prípade, že budú Mexičanove výkony katastrofou. Austrálčan však aj podľa Coultharda má pred sebou ešte dlhú cestu.

„Má s Red Bullom veľkú históriu a odišiel s cieľom vybudovať si veľkú kariéru inde. Nevyšlo to, takže sa vrátil späť k rodine,“ hovorí Škót. „Ak sa mu podarí vrátiť do stavu mysle, v akom bola, potom musí dostať príležitosť vrátiť sa. Ak sa táto príležitosť neobjaví, potom je pravdepodobne jeho kariéra na konci.“