logo F1online.sk

Webber: Ricciardovi bude rok mimo F1 plynúť veľmi pomaly

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 1. 2023

Daniel Ricciardo sa po sezóne 2022 dohodol s McLarenom na predčasnom ukončení spolupráce a hoci mu miestenku v F1 núkal minimálne Haas, rozhodol sa uprednostniť ponuku Red Bullu a stať sa jeho rezervným jazdcom. Mark Webber svojho krajana upozorňuje, že rok strávený mimo najvyššej motoristickej súťaže môže plynúť pomalšie než by sa mohlo zdať. Tvrdí však, že v prípade 33-ročného Austrálčana by to mohlo vyjsť na osoh – mal by totiž viac času na regeneráciu a nájdenie stratenej motivácie.

Daniel Ricciardo započal svoju púť v kráľovnej motoršportu ešte v roku 2011 vo farbách už neexistujúcej HRT. Následne zmenil pôsobisko hneď niekoľkokrát. Pretekal za Toro Rosso, Red Bull, Renault a naposledy McLaren. Zatiaľ čo v tímoch z Faenzy, Milton Keynes a Enstonu sa mu darilo, pôsobenie vo Wokingu by najradšej hodil za hlavu.

V McLarene totiž počas dvojročného angažmánu neukázal, azda až na víťazstvo v Taliansku, dokopy nič. Oproti svojmu tímovému kolegovi bol o triedu pomalší a niet preto divu, že sa z Wokingu porúčal ešte pred vypršaním kontraktu.

Útočisko našiel v Red Bulle, no ani tam nemá na ružiach ustlané. V pretekovom dianí sa s najväčšou pravdepodobnosťou vôbec nepredstaví. Väčšinu času totiž strávi za simulátorom, prípadne v pohodlí domova. Podľa Webbera to však nemusí byť pre Austrálčana nutne zlé. Aspoň si stihne dobiť baterky – tie fyzické, ako aj psychické.

„Daniel sám povedal, že potrebuje prestávku,“ nechal sa počuť Mark Webber pre austrálsky Speedcafe. „Musí sa zamyslieť nad tým, ako nájde motiváciu a energiu potrebnú na to, aby sa mohol vrátiť späť do športu. Je dobré, že zostal stranou v snahe zistiť, koľko mu podľa vlastného uváženia ešte zostalo motivácie.“

„Myslím si, že je pre neho skvelá príležitosť pokúsiť sa o to v prostredí, ktoré dobre pozná – v Milton Keynes a v Red Bulle. Pre Red Bull bude prínosom, o tom niet pochýb. Je neuveriteľne populárny, a to po celom svete. Rok mimo F1 mu bude plynúť pomalšie, čo je dobré, pretože by to mohol potrebovať. Následne môže začať uvažovať nad tým, aké možnosti mu prinesie rok 2024,“ poznamenal Webber, ktorý následne Daniela Ricciarda porovnal s Oscarom Piastrim, ďalším Austrálčanom, ktorému zároveň robí manažéra.

„Oscar je dosť odlišný od Daniela,“ utrúsil 46-ročný Austrálčan. „Myslím si, že Oscar je o dosť viac rezervovaný. Zároveň je v športe nový. Je jedno, akým typom pretekára ste, chvíľu trvá, kým si na šport, cestovanie a média zvyknete.“

„Keď prišiel do F1 Lando, bol nováčikom vo svetle reflektorov, pravdepodobne tak aj Daniel, keď nejaký čas pretekal v HRT a v Toro Rosso. Oscar je veľmi rezervovaný, neuveriteľne profesionálny a usilovný, čo sme mohli vidieť vo všetkých juniorských kategóriách, v ktorých pretekal. Taktiež je veľmi skúpy na slovo.“

„Ako povedala moja žena: ´Je to najsofistikovanejší Austrálčan, aký kedy odišiel pretekať do zámoria!´,“ dodal na záver žartovne víťaz deviatich veľkých cien.

Súvisiace články