logo F1online.sk

Auto nebolo také pomalé, iba príšerne vyvážené, hovorí Albon

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 1. 2023

Tím Williams ukázal v priebehu sezóny 2022 niekoľko pekných zábleskov, avšak už po štvrtýkrát za posledných päť rokov skončil na poslednom mieste Pohára konštruktérov. Monopost FW44 bol nesmierne rýchly na rovinkách, ale v technických pasážach výrazne strácal. Podľa pilota stajne Alexa Albona mohol byť minuloročný výsledok lepší, ale Williamsu v tom zabránilo katastrofické vyváženie auta.

Britsko-thajský pretekár sa po roku vrátil na štartový rošt a asi to najdôležitejšie preňho je, že svoju pozíciu vo Formule 1 dokázal obhájiť. Výsledky jeho Williamsu však už neboli nijak hviezdne a sám rodák z Londýna si v priebehu sezóny posťažoval, že jeho FW44 má veľké problémy s vyvážením. Monopost samotný vraj bol lepší než sa zdalo.

„Je to zložité, pretože auto samotné mohlo byť omnoho rýchlejšie so správnym vyvážením,“ povedal Albon pre Motorsport.com.

„Zdá sa, že sme výkonnostne dosť obmedzení len preto, že v niektorých oblastiach sme skrátka limitovaní. Na niektorých tratiach sme boli naozaj zraniteľní, napríklad v Mexiku či Brazílii. Viem však s istotou, čo musíme s autom urobiť. Musíme to len nájsť.“

„Nie je to také jednoduché, že by stačilo povedať, potrebujeme toto alebo tamto a nájdeme to. Je toho veľa, čo treba správne korelovať. V továrni je veľa rôznych oddelení, ktoré musíme spoločne uviesť do pohybu a poslať správnym smerom. To bude náš cieľ v priebehu zimy,“ dodal rodák z Londýna.

Ten v priebehu sezóny dokázal obhájiť svoju pozíciu v tíme a vyslúžil si novú viacročnú zmluvu. Nastal teda čas, aby s nadobudnutou stabilitou pomohol tímu napredovať.

„Dlho som sa sústredil len na prežitie vo Formule 1 alebo na vlastnú výkonnosť. Teraz mám istotu smerom do budúcna a sústredím sa práve na to, ako môžeme tím posunúť dopredu a ako nasmerujeme vývoj,“ hovorí Albon.

„Mám aj nového tímového kolegu. Chcem, aby sme obaja svojou prácou prispeli k zrýchleniu vývoja a preto musíme Loganovi pomôcť nabrať rýchlosť čo najrýchlejšie, aby nás svojou spätnou väzbou pomohol zatlačiť dopredu,“ dodal Alex.

Súvisiace články