logo F1online.sk

Pérez nerozumie trestu, Hamiltona vraj pustil hneď, ako sa dalo

Sergio Pérez
© Pirelli Motorsport
Ladislav Király
Ladislav Király17. 8. 2020

Sergio Pérez bol v priebehu Veľkej ceny Španielska potrestaný za ignorovanie modrých vlajok. Komisárom sa nepozdávalo jeho pribrzdenie Lewisa Hamiltona, ktoré však v televíznych záberoch vôbec nevyzeralo tragicky.

„Nechápem, kde som sa mal uhnúť,“ uviedol Mexičan pre Sky Sports F1. „Hamilton sa na mňa dotiahol vo veľmi neskorej fáze kola a posledný sektor je veľmi úzky a kľukatý, takže som nemal kam ísť. Ak by som tam niečo robil, bolo by to veľmi nebezpečné, ale napriek tomu som dostal trest. Podľa mňa je to veľmi neférové, ale čo už.“

Televízna réžia tieto okamihy ani nezaznamenala a ukázala len to, ako Pérez Hamiltona pustil na konci hlavnej rovinky. Pretekár Racing Pointu napokon dostal päť trestných sekúnd a prepadol sa za kolegu Lanca Strolla.

„Teší ma aspoň to, že sme o tie body neprišli a získal ich Lance, ale trest bol čudesný. Informáciu o tom, že Lewis je veľmi rýchly, som dostal na výjazde z deviatej zákruty a na vjazde do desiatky. Prvá príležitosť na to, aby som ho pustil, bola podľa mňa v prvej zákrute, pretože na konci kola je to veľmi úzke a tam to môže zle dopadnúť.“

„Uvažoval som tak, že ak by som mu miesto uvoľnil tam, tak by stratil viac času, ako pred prvou zákrutou. Dostal som trest, ale pritom som videl už aj omnoho horšie veci a tresty za ne neprišli,“ skonštatoval Pérez.

Racing Point prišiel kvôli trestu z Veľkej ceny Rakúska o pätnásť bodov, ale napriek tomu je aktuálne na treťom mieste konštruktérskeho poradia. Má 63 bodov, McLaren 62 a Ferrari 61.

„Celkovo sme ako tím s výsledkom veľmi spokojní, získali sme veľa bodov. Naši ľudia odviedli po stránke stratégie výbornú prácu a so zvládnutím pretekov na jedinú zastávku sme nemali problém, takže som spokojný,“ dodal Sergio Pérez.

K Pérezovmu trestu sa napokon vyjadril aj riaditeľ pretekov. Podľa neho je to len dôsledok toho, na čom sa s jazdcami dohodol na začiatku sezóny.

“Diskutovali sme o tom na stretnutí jazdcov po prvom rakúskom podujatí,” pripomenul Michael Masi. “Hovorili sme o tom, že v tomto roku budeme pri modrých vlajkách postupovať omnoho tvrdšie. Toto je prvé miesto, kde sa tak napokon stalo a hneď s dvoma autami (druhým bol Daniil Kvjat, pozn. red.).”

“Pravidlá hovoria, že auto by mali pustiť pri prvej dostupnej príležitosti. V týchto dvoch prípadoch to jazdci jasne prekročili a preto som to posunul komisárom,” dodal Masi.