logo F1online.sk

Vasseur žiada za prekročenie rozpočtového stropu rýchlejšie a prísnejšie tresty

Frédéric Vasseur
© Twitter/Scuderia Ferrari
Tomáš Masár
Tomáš Masár7. 1. 2023

Red Bull, ktorý v roku 2021 prekročil rozpočtový strop o 1,6%, zinkasoval za prehrešok pokutu sedem miliónov dolárov a k tomu mu bol skrátený pridelený čas v aerodynamickom tuneli na rok 2023 o 10%. Zatiaľ čo rakúsky celok označil trest za „drakonický“ a „enormný“, novopečený šéf Ferrari Frédéric Vasseur by tých, ktorí presiahnu limit, trestal prísnejšie.  Francúzovi sa taktiež nepáči to, ako dlho sme v prípade tímu z Milton Keynes čakali na vynesenie verdiktu.

Podobne ako Vasseur zmýšľa aj ďalší vysoký predstaviteľ Ferrari, športový riaditeľ Laurent Mekies. Ten sa nechal počuť, že trest nebol dostatočný, pretože Red Bull peniaze, ktoré by inak vynaložil na aerodynamické testy, jednoducho minul v inej oblasti.

Hoci Red Bull tvrdí, že čiastka, ktorá sa nezmestila pod rozpočtový strop, putovala na catering a mzdy, súperi tímu z Milton Keynes sa nazdávajú, že aj akékoľvek minimálne prekročenie sa môže odzrkadliť vo výkonoch na trati.

Rovnaký názor prechováva aj Vasseur, ktorý však zároveň požaduje aj rýchlejšie vynášanie verdiktov.

„V prvom rade musíme popracovať na tom, aby sme na rozhodnutia nečakali príliš dlho,“ povedal Frédéric Vasseur pre Motorsport.com. „Musíme nájsť spôsob, ako dostať červenú na semafor skôr, alebo ako by sme mohli konať rýchlejšie.“

„Zrejme budeme musieť byť pri rozhodovaní trochu prísnejší. OK, teraz sa to stalo možno prvýkrát, ale odteraz nesmieme rozlišovať drobné a veľké prekročenia. Ak by tie peniaze smerovali na vývoj, tak pre mňa dva alebo tri milióny nie sú drobné, ide o veľký balík peňazí. Myslím si, že musíme byť pri rozhodovaní oveľa prísnejší a rýchlejší,“ dodal Vasseur.

Momentálne sú presiahnutia rozpočtového stropu do 5% považované za menšie prekročenia výdavkov, nad 5% sa jedná o veľké prekročenia výdavkov, ktoré by mali byť trestané o dosť prísnejšie.

Čo sa týka časového rámca, prezident FIA Mohamed bin Sulajem uviedol, že od nadchádzajúcej sezóny by sa verdikty za prípadné prekročenia rozpočtového stropu mali prijímať oveľa rýchlejšie ako v predošlom roku, keď Red Bull spoznal trest za previnenie až v októbri.