logo F1online.sk

Verstappen: Každého tréning vyzerá inak. Ja bojujem s tým, aby som nepribral

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár7. 1. 2023

Pretekanie vo Formule 1 je fyzicky mimoriadne náročné. Jazdci sa musia v nemalej miere venovať tréningom, ktoré prebiehajú u každého inak. Zatiaľ čo niektorí piloti, ako napríklad Max Verstappen, priberú nejaké to kilo ľavou zadnou, iní zase naberajú svalovú hmotu len ťažko.

Jedným z jazdcov, ktorý v minulom roku doplatil na nedostatočnú fyzickú pripravenosť, bol Nyck de Vries. Holanďan, ktorý vo vlaňajšej VC Talianska zaskakoval za Alexa Albona, sa po pretekoch v tímovom rádiu nechal počuť, že pri vystupovaní bude možno potrebovať pomoc – až tak ho totiž jeho debut v F1 vyčerpal.

Verstappen vysvetlil, že Nyck de Vries, rovnako tak aj Alex Albon, patria k pretekárom, pre ktorých je udržanie si svalovej hmoty namáhavé. Dvojnásobný majster sveta bojuje naopak s opačným problémom.

„Každý má inak stavané telo,“ uviedol Max Verstappen pre Viaplay F1 Talks. „Viem to, pretože sa o tom veľa rozprávam s Nyckom, ktorý mi hovorí, že na to, aby si udržal svaly, musí veľa trénovať. Ak by netrénoval niekoľko dní alebo týždňov, stratí veľa svalovej hmoty.“

„Rovnaký problém má aj Alex, musí užívať veľa proteínových nápojov, aby si udržal svaly. U mňa je to naopak. Nestrácam veľa svalovej hmoty a nikdy nemávam problémy s riadením auta, ale viac bojujem s tým, aby som si udržal svoju váhu na limite.“

„Niektoré pretekári majú šťastie, že môžu jesť, čo chcú, ale následne musia viac trénovať, aby si udržali svaly. Keď už viete, čo vaše telo potrebuje, musíte tomu prispôsobiť tréning,“ vysvetlil Verstappen.

O tom, že riadenie súčasných monopost je extrémne náročné, sa po svojom návrate do F1 presvedčil aj Kevin Magnussen. Dán sa po ročnej odmlke počas vlaňajších niekoľkých prvých pretekov sťažoval na bolesti krku, na problém, s ktorým zápasí azda každý jeden z pretekárov štartového poľa – vrátane Verstappena.

„Pre mňa je najhoršie, ak nemôžete držať vzpriamene krk a hlavu. Ak mávate problémy s krkom, je to to najhoršie, čo sa vám môže stať. Ostatné veci si môžete trochu kompenzovať, ale keď idete cez zákruty a máte pocit, že vám odpadne hlava, je to veľmi ťažké,“ doplnil víťaz 35 veľkých cien.

Súvisiace články