logo F1online.sk

Brown: Nechápem, prečo to s Danielom takto dopadlo, dali sme do toho všetko

Daniel Ricciardo, Lando Norris, Zak Brown
© McLaren Media Centre
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková5. 1. 2023

Výkonný riaditeľ McLarenu Zak Brown tvrdí, že jeho tím sa v nadchádzajúcej sezóne bude sústrediť na to, aby zmenšil odstup od prvých troch tímov v Pohári konštruktérov. Jeho zámerom je zastaviť pozvoľný prepad štartovým poľom. O pokrok sa stajňa z Wokingu bude snažiť už bez Daniela Ricciarda, ktorého trápenie sa a mizerné výkony označil Brown za „veľkú záhadu“.

McLaren sa ešte v roku 2020 umiestnil v celkovom poradí tímov na treťom mieste. Išlo o sezónu, v ktorej Ferrari podalo mimoriadne slabý výkon. V nasledujúcom ročníku už stajňa z Wokingu klesla na štvrtú priečku, pričom v roku 2022 dokonca spadla až na piatu pozíciu, a to 14 bodov za tímom Alpine.

V britskom tíme sa samozrejme nechcú uspokojiť s touto pozíciou, preto bude v nasledujúcej sezóne cieľom dobehnúť Mercedes a znížiť odstup od najlepších tímov. To však určite nebude jednoduché. Jazdci McLarenu Lando Norris a Daniel Ricciardo získali spolu vlani 159 bodov, zatiaľ čo piloti „strieborných šípov“ mali 515 bodov, a to aj napriek tomu, že Mercedes má na svoje pomery za sebou zlú sezónu.

Rozdiel medzi McLarenom a šampiónmi z Red Bullu bol ešte väčší,  a to neuveriteľných 600 bodov. Kým totiž Max Verstappen a Sergio Pérez získali v priebehu ročníka 17 víťazstiev v pretekoch, Lando Norris zaznamenal len jedno pódium (tretie miesto v Imole).

Brown sa však nevzdáva a v rozhovore tesne pred Vianocami potvrdil, že hlavným cieľom McLarenu v roku 2023 bude zmenšiť odstup od čela štartového poľa. „Máme dva údaje, ktorým venujeme najväčšiu pozornosť. Jeden je, ako blízko sme k tímu, ktorý vyhráva.“

„Ak tým tímom nie je Mercedes, náš ďalší údaj – vzhľadom na to, aký skvelý tím je Mercedes a že máme rovnaký motor – je, ako blízko sme k Mercedesu? Takže to sú naše dva základné údaje z hľadiska konkurencieschopnosti. Chceme k nim byť bližšie, než sme boli v roku 2022. Je ťažké stanoviť veľmi konkrétne číslo. Samozrejme, radi by sme sa vrátili aspoň na štvrté miesto v šampionáte. Myslím si však, že budeme potrebovať trochu viac technologických vylepšení, aby sme sa naozaj dokázali prebojovať do prvej trojky,“ priznal CEO McLarenu.

Jednou z výhod konkurenčných tímov bolo, že obaja piloti efektívne spolupracovali a prispievali k celkovému bodovému zisku stajne. To však nebol prípad McLarenu. Kým Norris si na svoje konto pripísal 122 bodov a v šampionáte jazdcov skončil na 7. mieste, Ricciardo mal mizerné obdobie a vytiahol to len na 37 bodov.

Brown vraj dodnes nerozumie tomu, v čom to spočívalo. „Určite sme to analyzovali. Dali sme do toho všetko, Daniel dal do toho všetko a náš vzťah s Danielom bol skvelý.“

„Čo sa týka výsledku, bolo to pre nás oboch jednoznačne sklamanie, ale považujem to za veľkú záhadu. Nemyslím si, že Daniel vie, prečo to takto bolo, my to nevieme, vyskúšali sme všetko. Možno sme pracovali príliš tvrdo. Myslím si, že preto sme sa nakoniec obaja rozhodli pre zmenu, pretože sme vyskúšali všetko a naozaj sme nevedeli, prečo to nefunguje,“ hovorí 51-ročný bývalý pretekár.

V dôsledku toho McLaren predčasne ukončil kontrakt s Ricciardom a nahradil ho talentovaným mladíkom a šampiónom Formuly 2 Oscarom Piastrim. 33-ročný Austrálčan však bez angažmánu neostal a vracia sa do Red Bullu, tentokrát na pozíciu tretieho jazdca.

„Dúfajme, že zmena prostredia pre neho znamená, že získa späť svoje „kúzlo“. Potrebovali sme však urobiť zmenu, pretože sme nevedeli prísť na to, čo sa pokazilo,“ okomentoval tento Ricciardov krok Brown.

Súvisiace články