logo F1online.sk

Verstappen: Pri výchove svojich detí zaujmem odlišný prístup ako môj otec

Max Verstappen a Jos Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 1. 2023

Max Verstappen je napriek mladému veku už dvojnásobným majstrom sveta a je na najlepšej ceste stať sa jedným z najúspešnejších jazdcov všetkých čias, no vyžiadalo si to svoju daň. Holanďanovo detstvo nebola prechádzka ružovou záhradou, Jos Verstappen nad ním v snahe vytvoriť majstrovský materiál vládol tvrdou rukou a hoci je dnes 25-ročný pretekár otcovi vďačný, pri výchove svojich deti by zvolil o niečo benevolentnejší prístup.

Mnohí z vás iste poznáte príbeh, ako Verstappen starší nechal svojho syna samého na talianskej čerpacej stanici po tom, čo chyboval v motokárových pretekoch. Dnes sa nad tým Holanďan možno usmeje, no v danom okamihu mu do smiechu istotne nebolo. Možno aj preto sa rozhodol byť pri východe svojich budúcich ratolestí o niečo zhovievavejší než jeho otec.

„Potreboval som to,“ povedal o tvrdých praktikách svojho otca Max Verstappen, ktorý však nechce pokračovať v jeho šľapajách. „Môj syn alebo dcéra sa ale nepripraví na F1 za šesť či sedem rokov. Určite chcem deti a ak budú chcieť pretekať, budem za. Myslím si však, že zvolím odlišný prístup ako môj otec a zvládnem to.“

„V tejto chvíli je to neaktuálne. Ľahko sa mi rozpráva, lebo nemám deti,“ uviedol Verstappen pre holandský De Limburger. „Možno sa zachovám úplne inak, keď na to príde. Vášeň, ktorou prekypoval, však zašla veľmi ďaleko. Urobil pre mňa všetko – vylepšoval mi motory, pripravoval motokáry. Nevidím sám seba v tejto úlohe.“

„Aspoň nebudem tlačiť svoje deti, aby pretekali. Budú to musieť chcieť sami. A ak do toho chcete ísť so synom alebo dcérou, tak si myslím, že už viac sami nemôžete jazdiť vo Formule 1. So základmi musíte začať od štyroch rokov. Chcem byť pri tom,“ nechal sa počuť víťaz 35 veľkých cien.

Verstappenovi sa určite nebude ľahko sledovať svoje deti pri pretekaní. Na jednej strane síce môžete pociťovať pocit hrdosti, no na strane druhej máte o svojich blízkych vždy tak trochu strach. Iné to nie je ani v prípade, keď sleduje svojho otca Josa, ktorý jazdí rely.

„Vždy mu hovorím, aby si dával pozor. On mi vždy hovorí to isté. Vždy chce odviesť čo najlepšiu robotu so všetkými prekážkami, ktoré to so sebou prináša. Hovorievam mu: ´Už to nie je potrebné, nemusíš vyhrať. Môžeš sa občas len zabaviť a podstúpiť o jedno percento menšie riziko, v rely je relatívne veľa nehôd´.“

„Ročne odpíšete aspoň jedno auto. Preteky, ktoré jazdí, sú o niečo bezpečnejšie ako preteky svetového šampionátu, ale aj tak. Vždy ho sledujem cez live timing a som rád, keď zakaždým dôjde do cieľa. Trochu sa mi potom uľaví,“ doplnil Verstappen.

Súvisiace články