logo F1online.sk

Sulajem chce naštartovať proces vstupu ďalších tímov do Formuly 1

Mohamed bin Sulajem
© DPPI/Sauber Media Hub
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková3. 1. 2023

To, o čom sa pôvodne len šepkalo, sa postupne stáva realitou. Prezident FIA Mohamed bin Sulajem v pondelok oficiálne potvrdil, že Medzinárodná automobilová federácia je pripravená zisťovať záujem tímov o vstup do kráľovnej motoršportu.

Od rozpadu tímu Manor na konci sezóny 2016 je na štartovej listine Formuly 1 desať tímov. Séria však dosahuje výnimočný komerčný rozmach a jej popularita narastá. Z toho dôvodu už viaceré subjekty verejne vyjadrili túžbu vstúpiť do sveta F1, pričom v tejto súvislosti sa často uvádza meno pretekára Michaela Andrettiho a jeho stajne Andretti Global.

O rozšírení pelotónu sa v prostredí F1 diskutovalo už dlhšie, pričom tento nápad bol podrobený aj kritike, napríklad zo strany šéfa Mercedesu Tota Wolffa. Ten naznačil, že zvyšné tímy nemajú dôvod prijať medzi seba niekoho nového, pokiaľ im poklesnú príjmy. „Je udelených desať licencií, pri ktorých dúfame, že dokážeme zodvihnúť hodnotu. Ju však nezodvihnete len tým, že zrazu začnete rozdávať licencie ľuďom, ktorí nedokážu zvýšiť celkovú hodnotu Formuly 1.“

FIA ale doteraz ani verejne nenaznačila, že by sa snažila pomocou výberového konania vyhodnotiť prípadných záujemcov, takže to vyzeralo tak, že v dohľadnej dobe rozšírenie efjednotky o novú stajňu nenastane.

Všetko zmenilo Sulajemove vyjadrenie, ktoré uverejnil v pondelok na svojom oficiálnom účte na Twitteri. „Požiadal som svoj tím vo FIA, aby sa pozrel na začatie procesu pre vyjadrenie záujmu nových tímov o vstup do majstrovstiev sveta F1.“

Naštartovanie formálneho procesu by mohlo vydláždiť cestu do F1 aj spomínanému Andrettimu, hoci treba podotknúť, že existuje množstvo podmienok, ktoré musí uchádzač splniť na to, aby mohol byť úspešný. Pokiaľ ide o ďalších záujemcov, skloňujú sa aj mená značiek ako sú Porshe, Honda, Ford a i.

Súvisiace články