logo F1online.sk

Ricciardo: Nemôžete s istotou povedať, že by moje zotrvanie v Red Bulle dopadlo výborne

Daniel Ricciardo
© Daniel Ricciardo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 12. 2022

Odchod Daniela Ricciarda z Red Bullu na konci sezóny 2018 je udalosť, ku ktorej sa často vraciame. Jednak po tomto nabrala kariéra austrálskeho pretekára strmý pád, ale ani Red Bull za celé tie roky nedokázal nájsť náhradu, ktorá by dosiahla Ricciardovu výkonnostnú úroveň. Daniela sa na jeho prestup do Renaultu často pýtajú, no napriek všetkému trvá na tom, že sa rozhodol správne.

Po rozchode s Red Bullom vybojoval Ricciardo tri pódiá a jediné víťazstvo v Monze s McLarenom, kým jeho bývalý tímový kolega Max Verstappen odvtedy vystúpil na najvyšší stupienok 30-krát a stal sa dvojnásobným majstrom sveta. Na prvý pohľad by sa teda mohlo zdať, že Ricciardo sa svojím prestupom do Renaultu dopustil osudovej chyby, ale podľa jeho názoru tomu tak nie je.

„Takto sa na to nepozerám, pretože nič nie je isté,“ povedal Ricciardo v podcaste Beyond The Grid. „Keby som tam zostal, mohol by som povedať, že som v posledných štyroch rokoch získal viac pódií ako tie tri? Áno, som si istý, že áno.“

„Jeden však nikdy nevie. Samozrejme, vtedy som to považoval za správny krok. Cítil som, že potrebujem zmenu a potrebujem sa trochu odstrihnúť. Keby som zostal v Red Bulle, rástla by vo mne táto túžba? Bol by som zvedavejší alebo menej šťastný?“

„Nemôžete s istotou povedať, že by moje zotrvanie v Red Bulle dopadlo výborne. Nepozerám sa späť s tým, že som nemal odchádzať. Dokážem však byť k sebe úprimný a povedať, že áno, trochu som zariskoval,“ priznáva Ricciardo.

Môžeme sa na to však pozrieť aj inak. Je práve odchod z Red Bullu tým zlomovým okamihom Austrálčanovej kariéry? Nebol ním náhodou prestup z Renaultu do McLarenu? Iste, vo francúzskom tíme spadol z boja na čele do stredu poľa, ale ročník 2020 bude objektívne hodnotený ako jeden z jeho najlepších vôbec. Rok predtým dokázal vo svojom prvom roku s Renaultom s veľkým prehľadom poraziť Nica Hülkenberga, ktorý mal s týmto tímom i monopostom obrovské skúsenosti. Nedá sa teda povedať, že dve jednoznačné víťazstvá nad tímovými kolegami v Renaulte ubrali niečo z jeho hviezdneho statusu.

„Stále mám pocit, že prestup do Renaultu bol celkom dobrý, zvlášť rok 2020 – to bola jedna z mojich najlepších sezón vo Formule 1. Bol som veľmi hrdý na to, že sa tímu podarilo vrátiť na pódium,“ povedal Ricciardo.

„Ale môj prestup do McLarenu… víťazstvo mi už nikto nevezme. Môžem sa obozrieť späť so slovami: ‚Snažil som sa, ale nevyšlo to.‘ Človek žije a učí sa, ale nepozerám sa späť s ľútosťou. Len si poviem: ‚Bola to výzva, ale nevyšlo to tak, ako som si predstavoval.‘“