logo F1online.sk

Piastriho mi bolo ľúto, toto má byť jeden z naj momentov v kariére, hovorí Ricciardo

Oscar Piastri
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 12. 2022

Daniel Ricciardo bude na rošte chýbať prvýkrát od roku 2011, ale jeho rodná Austrália o svojho zástupcu na rošte nepríde, keďže ho v aute nahradí jeho krajan Oscar Piastri. Ten sa do kokpitu McLarenu dostal za pomerne kontroverzných okolností, hoci ako sa neskôr ukázalo, kritika na adresu austrálskeho mladíka nebola vôbec oprávnená. Nepáčila sa ani jeho nástupcovi Danielovi Ricciardovi.

Ten nemá dôvod sa na Oscara nijak hnevať a ani sa nehnevá. Práve naopak, kvôli okolnostiam, ktoré sprevádzali uzavretie jeho zmluvy s McLarenom, Piastriho trochu ľutoval. Ten sa nie práve v dobrom rozišiel s Alpinom, kde s ním akosi pozabudli podpísať kontrakt.

Jeho odchod však sprevádzala kritika, ktorú viedli najmä vedúci predstavitelia francúzskej stajne. Piastri vraj neprejavil dostatok lojality k tímu, ktorý ho roky vychovával. Na druhej strane sa Alpine dopustil absolútnej neschopnosti a diletantstva, takže by nejedného napadlo, prečo Francúzi vôbec túto tému ďalej živia miesto snahy, aby na to verejnosť čo najskôr zabudla.

„Rozhodne mi ho bolo ľúto,“ povedal o Piastrim v podcaste The Fast Lane jeho krajan Daniel Ricciardo. „Nechápte ma zle, určite som mal dosť problémov so zorganizovaním vlastnej kariéry a snažil som sa prísť na to, čo dopekla budem robiť ďalej.“

„Zároveň som však dobre vedel o niektorých komentároch, ktoré smerovali na jeho adresu. Bolo mi to ľúto hneď z niekoľkých dôvodov. Jedným z nich je, že váš prestup do Formuly 1 by predsa mal byť jeden z naj momentov vo vašom živote.“

„Je to splnený sen a keď si ho nemôžete patrične užiť alebo osláviť, tak je to trochu škoda. Ocitol sa v situácii, ktorú nevytvoril. Vyplynulo to zo všetkých vecí naokolo,“ dodal Ricciardo.

Piastri sa aj so svojím manažérom Markom Webberom nakoniec dostal do situácie, keď z kokpitu McLarenu pomohol vytlačiť vlastného krajana. Ani takéto komentáre však Daniel celkom nechápe. „Mark si musí robiť svoju prácu a jeho úlohou bolo nájsť pre svojho klienta sedačku. Chápem, prečo niektorí ľudia hovorili: ‚Ach, urobiť niečo také ďalšiemu Austrálčanovi!‘ bla, bla, bla, ale ja som na to rozhodne takto nepozeral a ani to tak nevnímal,“ hovorí Ricciardo.

„Všetci sme sa len snažili robiť to najlepšie, čo sme mohli. Nikto Oscara zatiaľ ako jazdca ani ako človeka nepozná. Je to trochu kruté, že sa niekomu dostáva takej kritiky kvôli domnienkam druhých ľudí. Toto by mal byť jeden z naj momentov v jeho kariére, nie okamih, o ktorom sa bude báť hovoriť,“ dodal Ricciardo.

Súvisiace články