logo F1online.sk

Nemôžeme ostatných len kopírovať, hovorí Fallows

Mechanik Aston Martinu vymieňa pneumatiky Pirelli, pištoľ
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 12. 2022

Reštrukturalizácia Aston Martinu je v plnom prúde. Boli to síce pre stajňu zo Silverstone dve neúspešné sezóny, ale Formula 1 je beh na dlhú trať a úspech tu neprichádza okamžite. Potrebujete tie správne nástroje a správnych ľudí na správnych miestach. Keď to všetko máte, poslednou ingredienciou je trpezlivosť. Tak ďaleko však ešte v Aston Martine nie sú

Po tom, čo Lawrence Stroll získal kontrolu nad tímom Force India, zahájil rozsiahlu rekonštrukciu. Jej súčasťou bol aj náborový proces, ktorý prilákal do nových zariadení v Silverstone niekoľko zaujímavých mien.

Technické oddelenie stajne posilnili Eric Blandin z Mercedesu, Luca Furbatto z Alfy Romeo a hlavne Dan Fallows, niekdajšia pravá ruka Adriana Neweyho v Red Bulle, ktorý sa ujal postu technického riaditeľa. Všetci títo muži Aston Martinu nepochybne prinesú skvelé znalosti, ale veľkú výhodu predstavuje podľa Fallowsa aj diverzita ich bývalých zamestnávateľov.

„Radi sa naučíme niečo z toho, čo robia ostatní,“ povedal technický riaditeľ Aston Martinu, ktorého cituje Motorsport.com.

„Keď naberáte zamestnancov z iných tímov, zakaždým sa môžete naučiť niečo od konkurentov, ale taktiež sú to ľudia, ktorí vďaka svojmu talentu a skúsenostiam majú vlastné myšlienky ako naše auto zrýchliť. Prichádzajú k nám s otvorenými mysľami a ochotní nájsť vlastný spôsob, ako využiť individuálne i kolektívne skúsenosti,“ povedal Fallows.

Sám pritom priznáva, že to platí aj o ňom a jeho plodných rokoch v Red Bulle. „Existuje niekoľko dôvodov, prečo je Red Bull dobrý. Za tie roky dokázali učesať každý aspekt vo vnútri tímu, či už hovoríme o pretekárskych aktivitách, produkčnom procese alebo projektovej kancelárii. Dôležité je taktiež uistiť sa, že žiadna z oblastí nebude mať zásadnú slabinu,“ hovorí Fallows.

„Som veľmi hrdý, že som sa na tom podieľal. Majú neuveriteľne silný tím a myslím si, že vďaka svojim skúsenostiam viem, čo so sebou prinášajú víťazstvá v pretekoch a šampionátoch. Kľúčové je uistiť sa, že zacelíte medzery, ktoré by mohli ohroziť vašu výkonnosť na trati,“ dodal.

Pri týchto slovách nadobúdate dojem, že Aston Martin bude pokračovať v tom, kvôli čomu čelí posmeškom už dlhé roky, teda kopírovať ostatných. Fallows však zdôraznil, že niečo také stajňa určite neurobí.

„Musíme si byť istí, že nebudeme len kopírovať našich konkurentov. Nemyslíme si, že nám niečo také pomôže predbehnúť Red Bull, Mercedes a Ferrari. Musíme si vytvoriť vlastný štýl práce. Potrvá to nejaký čas, ale disponujeme nesmierne ambicióznou skupinou ľudí a zväčšovanie novej továrne demonštruje naše momentum. Chceme urýchliť náš posun nahor a útočiť na víťazstvá,“ povedal technický riaditeľ Aston Martinu.

„Myslím si, že táto vášeň, motivácia a viera nám naozaj pomôže sa tam raz dostať,“ uzavrel Fallows.