logo F1online.skF1online.sk

Ricciardo poodhalil, prečo to s McLarenom nevyšlo

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl24. 12. 2022

Otázka, ktorá nám všetkým ešte dlho bude vŕtať v hlave. Prečo to Danielovi Ricciardovi v McLarene nevyšlo? Do britského tímu prichádzal ako jeden z top jazdcov celej F1, napokon ani nenaplnil celý kontrakt a odišiel po dvoch sezónach. Daniel po konci angažmánu vo Wokingu poodhalil, v čom bol problém.

Ricciardo aj po oficiálnom konci v McLarene zostal mediálne lojálny voči svojmu bývalému zamestnávateľovi. Rovnako ako počas uplynulých dvoch rokov nezhadzoval vinu na tím.

„Dôvodom, prečo to nevyšlo, nie je to, že by sme boli leniví. Naopak, možno sme dali do toho až príliš veľa námahy. Niekedy sa pritom musíte vrátiť k základom. Minulý rok sme si po letnej pauze uvedomili, že možno to až preháňame, keď som v zákrutách robil veci vedome a nie intuitívne. Trápili sme sa na oboch stranách, na mojej i tímovej,“ povedal Daniel Ricciardo v podcaste Beyond The Grid.

Austrálčan prezradil, že práve zákruty boli jeho primárnym problémom. „Ak sa trápite na výjazde, väčšinou je to výsledok toho, čo sa deje počas zákruty. Najviac ťažkostí sa začína na vjazde do zákruty. Skôr som to vnímal ako určitý pocit, resp. limitáciu, ktorú som mal s autom,“ pokračoval 33-ročný Austrálčan.

Daniel Ricciardo nazbieral v McLarene dokopy 152 bodov a dosiahol pamätné víťazstvo v Monze 2021, pre britský tím prvé od Brazílie 2012.

Prakticky celý čas strácal na Landa Norrisa, aj keď, a na to už možno viacerí zabudli, Ricciardo vyhral prvú internú kvalifikačnú bitku. Bolo to v Bahrajne 2021, kde sa kvalifikoval šiesty, jeho tímový kolega bol siedmy. „Auto bolo pre mňa stále nové a podarilo sa mi vtedy v kvalifikácii zdolať Landa. Teraz rozmýšľam, kde sme sa potom na tej ceste stratili… Sám seba sa pýtam – začal som sa snažiť príliš tvrdo, zobrali sme to inžiniersky príliš zhurta? Možno sa pri snahe riadiť toto auto strácali moje silné stránky. Doteraz to neviem pochopiť.“

Po nie úplne výraznej prvej sezóne sa očakávalo, že by Ricciardovi mohol lepšie sadnúť monopost pre rok 2022, ktorý bol postavený podľa nových pravidiel. Situácia sa však skomplikovala už na začiatku, keď Daniel pre Covid-19 vynechal predsezónne testy. Naviac, McLaren mal so svojím autom v úvode toľko problémov, že piloti boli najmä na úvod v Bahrajne prakticky bezmocní…

„Auto sa určite správalo trochu inak, no jeho DNA zostalo rovnaké. Trápil som sa prakticky s rovnakou vecou ako predtým. Bolo len veľmi málo kôl, po ktorých som prešiel cieľovú čiaru a povedal som si, že toto bolo dobré,“ skonštatoval Austrálčan.

Pozornému oku však nemohlo ujsť, že Ricciardo s Norrisom boli v Bahrajne, Saudskej Arábii či Austrálii veľmi blízko pri sebe. Oveľa bližšie než neskôr počas roka. Nožnice sa začali zväčšovať od májových pretekov v Barcelone, kam McLaren priviezol balíček vylepšení.

„Neviem, či je to náhoda, ale od Barcelony sa moja strata začala zase zväčšovať. Dovtedy sme boli v jednej – dvoch desatinách, potom sme boli zase ďaleko od seba,“ povzdychol si Daniel Ricciardo.

Súvisiace články

Diskusia