logo F1online.sk

Norrisovi sa nedostáva dostatočného uznania, tvrdí jeho šéf

Lando Norris a Zak Brown
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl22. 12. 2022

Lando Norris sa v sezóne 2022 ako jediný zo stredu poľa prehupol cez 100-bodovú hranicu, pričom zaznamenal 17 umiestení v TOP10. Jeden z najväčších talentov súčasnej F1 však zatiaľ čaká na výraznejšie ocenenie svojich výkonov. Chýba tomu najmä rýchlejší monopost.

Ani sa to možno nezdá, avšak Norris začne budúci rok už svoju piatu sezónu v F1. Doteraz zaznamenal šesť pódií, z toho hneď štyri v roku 2021, a jednu pole position. Najmä v ostatnom roku však nebol v takej žiari reflektorov ako napríklad George Russell, ktorý bol v druhej polovici ročníka schopný bojovať o najvyššie priečky i vyhrať preteky.

Norrisovi to vinou nie úplne vydareného monopostu MCL36 umožnené nebolo. Jedno pódium z Imoly sa rovnalo zázraku. „Lando sa neustále zlepšuje. Cítim, že už je skúsený, no zároveň stále mladý. Máme v ňom teda skvelú kombináciu mladosti so skúsenosťou,“ skonštatoval Zak Brown, výkonný riaditeľ tímu.

Norris bude budúci rok prvýkrát v pozícii, keď bude v rámci tímovej dvojice tým skúsenejším jazdcom. Na druhej strane, nepísaným lídrom tímu bol aj v oboch ostatých sezónach, keď mal po boku Daniela Ricciarda.

Od nového roka bude jeho kolegom mladík Oscar Piastri. „Sme nadšení z potenciálu našej jazdeckej dvojice. Ak sa pozriem na Landa na začiatku a teraz, tak odvtedy získal veľa sebadôvery, no zároveň neprejavil žiadnu aroganciu. Jednoducho, je zžitý s tímom i autom.“

Lando Norris často trávi čas v továrni vo Wokingu, absolvuje privátne testy na MCL35M z roku 2021 či jazdí na simulátore. Sám McLaren tvrdí, že jeho súčasná tímová jednotka hrá kľúčovú rolu vo vývoji auta.

Brown apeluje na väčšie ocenenie výkonov svojho zverenca. „Myslím si, že Lando nedostáva dostatočné uznanie za to, aký je skvelý, keď treba odjazdiť dobré kolo. Keď prídeme do Q3, tak si často pomyslíme, odkiaľ ten čas vytiahol. A to dokáže často. Robí minimum chýb, veľmi ojedinele nejakú veľkú. Dokáže poskladať neuveriteľné kvalifikačné kolá. Od svojej prvej sezóny sa jazdecky neskutočne zlepšil,“ pokračoval Brown vo svojich slovách chvály.

McLaren má s Norrisom podpísaný kontrakt do konca roka 2025. Dovtedy mal v tíme pôvodne zotrvať aj Andreas Seidl, ktorý však zamieril do skupiny Sauber. Jeho miesto zaujal Andrea Stella, ktorý dlhšie pôsobil v štruktúrach tímu. Fanúšikovia sa oprávnene pýtajú, čo to znamená pre ambície stajne, ktorý historicky patrí na špičku.

„Andrea má veľa skúseností a dôkladne pozná tím. Sme radi, že sa práve on ujal tejto úlohy. Odozva od ostatných na jeho posun do tejto pozície bola nadmieru pozitívna. Snažíme sa postaviť tím, ktorý bude znovu bojovať o tituly, a na to je potrebná tímová práca. Riešili sme to v rámci našich interných zdrojov a som presvedčený, že sme tým absolútne o nič neprišli. Ak by sme nemali Andreu, riešili by sme to niekým zvonka, no v takom prípade by trvalo, kým by sa ten človek zabehol. Preto nám bolo jasné, koho chceme,“ uzavrel Zak Brown.