logo F1online.skF1online.sk

FIA zakazuje jazdcom „politické vyhlásenia“ bez predchádzajúceho povolenia

Vlajka FIA, ilustračné
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 12. 2022

Boj Medzinárodnej automobilovej federácie proti tomu, čo považuje za „politické vyhlásenia“ pokračuje. Nový prezident FIA Mohamed bin Sulajem dal v tomto roku jasne najavo, že aj toto bude patriť k jeho agende, a tá sa po sezóne dočkala aj reálneho zhmotnenia v športových pravidlách FIA platných pre všetky motoristické série pod jej hlavičkou.

Nie je to však žiadna novinka. Táto záležitosť sa začala riešiť v podstate už v roku 2020, keď sa rozprúdila veľká debata okolo tričiek, kľakania a pódiových ceremónii. Postupne prichádzali rôzne úpravy a zmeny a tú poslednú FIA presadila do najnovšej publikácie Medzinárodného športového kódexu, ktorý začne platiť 1. januára.

FIA v jednom z ustanovení zakázala „akékoľvek vytváranie a zobrazovanie politických, náboženských a osobných vyhlásení, ktoré sú v rozpore so všeobecným princípom neutrality deklarovaným FIA v jeho stanovách, pokým nebola predom schválená FIA v prípade medzinárodných súťaží alebo príslušnou ASN v rámci národných súťaží a svojich kompetencií.“

Medzinárodná automobilová federácia nám však už neozrejmila, čo sa „politickým, náboženským a osobným vyhlásením myslí“, takže táto zmena môže byť rovnako vágna a svojvoľne presadzovaná ako nejedno pravidlo Medzinárodnej automobilovej federácie, ktoré sa v tomto roku premenilo na frašku.

Tak napríklad, dá sa považovať prilba Sebastiana Vettela, ktorou na Veľkej cene Kanady protestoval proti ťažbe ropy z Athabaských ropných pieskov v provincii Alberta za politické stanovisko? Iste, jeho „pokrytectvo“ vtedy na sociálnych sieťach komentovali aj vysoko postavení ministri krajiny, ale môžeme to považovať za politické stanovisko?

Môže byť poukázanie na problémy ľudských práv či diskrimináciu žien v arabskom svete považované za politické stanovisko? A môže byť za takéto stanovisko považovaná aj jednoduchá odpoveď na novinársku otázku na tlačovej konferencii alebo musí mať nejakú zvláštnu formu?

Nuž, táto zmena nás nenapĺňa presvedčením, že týmto tento problém raz a navždy skončil.

Súvisiace články

Diskusia