logo F1online.skF1online.sk

Oconova výška spôsobovala Alpinu problémy s prehrievaním

Esteban Ocon
© XPB Images/Alpine Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 12. 2022

Esteban Ocon je najvyšším jazdcom na rošte. So svojimi 186 centimetrami čelí výzvam, aké väčšina jeho kolegov nepozná. Jednak je tu kondičná stránka, ale tiež dizajnérska, ktoré nútia jazdca i tím pracovať trochu odlišne.

S náročným kalendárom a náročnými monopostami, častokrát nad váhovým limitom, sa kladie dôraz aj na fyzické zdatnosti jazdcov. Éra, keď piloti Formuly 1 nedbali na svoju životosprávu je nenávratne preč, hoci aj dnes by sme vedeli jazdcov rozdeliť medzi poctivých a menej poctivých.

Do druhej skupiny sa radí aj Esteban Ocon, ktorý s výškou 186 centimetrov predstavuje výzvu pre svojho trénera, inžinierov i seba samého. Francúzsky pretekár veľmi dbá na svoju fyzičku a výdrž, ktoré v roku 2022 posunul ešte o úroveň vyššie. „Musíte si veriť a ja verím, že som po fyzickej stránke silnejší než väčšina ľudí tu, teda možno okrem Valtteriho, lebo on je ironman!“ povedal Ocon pre RacingNews365.com.

„V tomto roku sme kládli veľký dôraz na detaily, hoci už aj v minulosti, než sa ku mne pripojil môj fyzioterapeut Thomas, som v tomto smere vynakladal veľkú snahu. Takisto môj tréningový kemp sa z Pyrenejí, kam som zvykol chodiť počas zimy, presunul do Annency, teda blízko k môjmu domu. V podstate tak môžem absolvovať tréningové kempy medzi pretekmi,“ povedal francúzsky pretekár.

„Tak napríklad som ťažší než v minulom roku a mám teda viac svalovej hmoty, vďaka čomu sa cítim lepšie a mám aj viac energie než vlani,“ dodal.

Nemakal však len on, ale aj jeho inžinieri, pre ktorých takisto predstavuje 186 centimetrov výzvu. Museli vykonať dôležité zmeny v kokpite a upraviť Estebanov posed, keďže jeho výška mala v minulom roku negatívny vplyv na výkonnosť Alpinu.

„Spolu s tímom sme tvrdo pracovali na posede. V minulom roku to občas bolo trochu problematické na horúcich pretekoch, pretože som sedel pomerne vysoko. Tento rok tomu tak však nie je. Odviedli sme naozaj dobrú prácu,“ povedal Ocon.

Súvisiace články

Diskusia