logo F1online.sk

Verstappenovci o tímových dvojkách: Svoju pozíciu treba akceptovať

Max Verstappen a Jos Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 12. 2022

Max Verstappen je v padoku považovaný za azda najtalentovanejšieho jazdca, a tak je pravdepodobné, že v dohľadnej dobe sa nebude musieť báť odsunutia do pozície tímovej dvojky. Na to si budú musieť zvykať skôr iní pretekári, pre ktorých má holandský jazdec odkaz.

O tímovej jednotke a dvojke sa v uplynulých rokoch najviac hovorilo v súvislosti s Mercedesom. Valtteri Bottas na začiatku každej sezóny proklamoval, ako ide zaútočiť na majstrovský titul, a v priebehu ročníka namiesto toho zakaždým len pomáhal svojmu tímovému kolegovi zbierať triumfy. Podľa Verstappenovcov urobil dobre, keď si uvedomil, kde je jeho miesto.

Dnes je Valtteri Bottas tímovou jednotkou, no v Alfe Romeo, ktorá na víťazstvá a tituly rozhodne neútočí. “V istej chvíli si uvedomíte, že sa k tomu už nedostanete. On to chápe,” hovorí Jos Verstappen pre Viaplay. “Bottas mal svoju šancu v Mercedese, mal ju mnoho rokov. Teraz jazdí v Alfe Romeo a myslí si, že ho čaká posledný stint vo Formule 1.”

“Ak ste súčasťou majstrovského tímu, idete do toho a skúšate to. Ale po pár pretekoch si uvedomíte, že to nebude fungovať,” opisuje Bottasovu mentalitu v Mercedese bývalý pretekár.

Max Verstappen si myslí, že Valtteri Bottas akceptoval svoju úlohu dvojky, aj keď to pred mikrofónmi nikdy nechcel otvorene priznať. “Každý rok začínal čerstvý, ale po pár rokoch si skrátka uvedomíte, že sa vám to už nepodarí a akceptujete svoju rolu. Aj tak končil na pódiách, vyhral pár pretekov a získal niekoľko pole positions.”

Jeden by povedal, že Bottas je dokonalou tímovou dvojkou. “Musíte skrátka akceptovať, že jazdec vedľa vás je o trochu lepší. To je v poriadku, aj taká vec sa môže stať.”

Podľa Maxa Verstappena je pre tím životne dôležité, aby tímové dvojky pochopili svoju pozíciu a nesnažili sa rozhojdať celú loď. Tým totiž nepomôžu svojej stajni a zrejme ani sebe.

“Dôležité je, že to akceptoval,” pokračoval ešte v súvislosti s Valtterim Bottasom. “Niektorí jazdci to nevedia prijať a potom sa to všetko totálne pokazí. Potom však neprežijete veľmi dlho. Nebudem nikoho menovať, ale musíte akceptovať svoju rolu. Nemôžete žiť v rozprávke,” odkázal dvojnásobný šampión.

Ktovie, či by bol Nico Rosberg majstrom sveta, keby si po roku 2015 a dvoch prehraných šampionátoch povedal, že je tímovou dvojkou a zmieril sa s tým. Šanca vyhrať už nikdy nemusí prísť, preto je dôležité sa jej chopiť, aj keď na vás možno kolegovia budú zazerať ako na sebca. Nico Rosberg sa však tomu vyhol, pretože dlhšie by ten tlak neustál.

Jos Verstappen chápe, s akým cieľom prichádzajú jazdci do efjednotky. Na druhej strane je však presvedčený, že niekedy treba skloniť hlavu. “Všetci jazdci chcú vyhrať, keď prichádzajú do Formuly 1. Avšak, akonáhle stretnete niekoho, pri kom si poviete — preboha, on je ale rýchly — a snažíte sa, ale stále ho nedokážete poraziť, tak vtedy presne viete, aká je vaša rola a akí ste naozaj dobrí.”

Súvisiace články