logo F1online.sk

Napätie medzi Markom a novým šéfom? Dvojica sa stretla v Grazi

Helmut Marko a Oliver Mintzlaff
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 12. 2022

Red Bull Racing je po stránke vedenia najstabilnejším tímom vo Formule 1. Christian Horner je jeho šéfom už od úplného začiatku a Helmut Marko robil poradcu Dietrichovi Mateschitzovi ešte dávnejšie. Smrť spoluzakladateľa značky a nástup nového vyššieho vedenia by podľa zahraničných zdrojov mohol mať dopad aj na samotný tím. Helmut Marko však zatiaľ pôsobí pokojným dojmom, dokonca aj po najnovšom stretnutí s Oliverom Mintzlaffom.

Pokojnú predvianočnú atmosféru pred pár dňami narušil japonský web AS, ktorý sa vo svojom článku zamýšľal nad tým, ako sa zmenia pomery v Red Bulle Racing po smrti Dietricha Mateschitza. Azda všetkým formulovým fanúšikom je jasné, že Mateschitz bol veľkým fanúšikom motoršportu a nad projektom v F1 držal ochrannú ruku. Helmut Marko a Christian Horner boli navyše jeho veľkými spojencami.

Akákoľvek zmena nad nimi tak môže predstavovať hrozbu pre ich prácu. A podľa zdrojov blízkych Helmutovi Markovi, na ktoré sa odvoláva AS, aj znamená. Nový výkonný riaditeľ značky pre korporátne projekty Oliver Mintzlaff a Helmut Marko vraj nemajú veľmi dobrý vzťah. To pre 79-ročného Rakúšana nie je dobrá správa, keďže po novom bude Mintzlaff zodpovedný za Formulu 1 a ďalšie športové programy Red Bullu, najmä futbalové.

Oliver Mintzlaff (Getty Images/Red Bull Content Pool)

Čo sa teda má zmeniť? Na papieri vraj nič. Mintzlaff má mať však v úmysle pristrihnúť krídelká Helmutovi Markovi a Christianovi Hornerovi, ktorí vraj pod Mateschitzom mali priveľa voľnosti. Mateschitz spravidla do projektov Red Bullu/AlphaTauri nezasahoval a dvojici nechával voľnú ruku. Namiesto toho sa koncentroval na manažment samotného Red Bullu.

Tŕňom v oku Olivera Mintzlaffa má byť aj stroskotanie dohody medzi Red Bullom a Porsche. Už v tých časoch sa hovorilo, že Horner a Marko môžu tento projekt potopiť, pretože sa boja straty autonómie. Mintzlaff vraj vôbec nebol spokojný s tým, že dvojica šla dokonca lobovať za thajskými akcionármi, len aby k spojeniu nedošlo.

Popri tom všetkom by sme vraj nemali prehliadnuť ani veľmi zaujímavé vyjadrenie Helmuta Marka, ktorý v rozhovore pre laola1.at vyhlásil, že nemá problém odísť z Red Bullu. “Ak mi tu nebude vyhovovať atmosféra, tak nemám problém zo dňa na deň odísť. Ale oheň vo mne stále žije.”

Markov prípadný odchod by mal najväčší dopad na jazdeckú akadémiu, ktorej šéfuje de facto osamote. Je jeho zodpovednosťou prijímať do programu sľubných mladých jazdcov a vychovávať ich. Jeho prípadný nástupca by s mladíkmi musel mať podobné skúsenosti. Hovorilo sa napríklad o Franzovi Tostovi, ktorý už od roku 2006 šéfuje Toro Rosso, resp. AlphaTauri.

Dvojica sa stretla

Náznakov nezhôd bolo viac, no nakoniec možno správy o nepohode v Red Bulle nie sú až také vážne. Do Grazu na návštevu Helmuta Marka totiž zašiel samotný Oliver Mintzlaff, aby si spoločne prebrali budúcnosť Red Bullu a AlphaTauri.

“Toto nebolo prvé spoločné stretnutie nás dvoch, ale prvý rozhovor o budúcnosti a ako k nej chceme pristúpiť,” prezradil Helmut Marko pre Kleine Zeitung a uviedol, že obaja sa ocitli na rovnakej vlnovej dĺžke. “Máme rovnaké základné predstavy a opäť raz sa pýtal na tím do veľkých detailov. Bol veľmi dobre informovaný.”

“Nie je žiadnym tajomstvom, že my sme vlajkovou loďou Red Bullu. Z pohľadu čísel, úspechov a marketingu je Red Bull Racing už veľmi dlho senzačným projektom. Veľmi rýchlo sme sa zhodli na tom, že s tímom chceme pokračovať rovnakým úspešným smerom,” víťazoslávne prezradil športový poradca červených býkov azda zažehnávajúc črtajúcu sa katastrofu.

Pre Mintzlaffa to bola druhá návšteva centra Štajerska a podľa Marka si ju užil. Obaja sa v predvianočnom čase mohli aj trochu uvoľniť, no Marko stále usilovne pracuje. “Vždy máte čo robiť v duchu motta: Keď stojíte na mieste, v skutočnosti padáte dozadu.”

Počas uplynulých dní sa však nelenilo ani u konkurencie. Prestupový trh šéfov tímov sa roztočil na plné obrátky. Red Bull sa tomuto ošiaľu vyhol, čo je podľa Marka dobré. Christian Horner a Franz Tost sú ešte stále najdlhšie slúžiaci šéfovia v padoku. “Pre náš úspech je určite veľmi dôležitou ingredienciou kontinuita, aj keď výkony AlphaTauri neboli uspokojivé. Momentálne sme uprostred analytického procesu. Uvidíme, aký smer nastavíme tímu smerom do budúcna.”