logo F1online.sk

Rozhodnuté: Najsilnejším momentom sezóny je bitka o Silverstone

Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala11. 12. 2022

Sezóna je uzavretá, trofeje sú rozdané. Pred Vianocami nám však zostáva vyriešiť ešte poslednú vec: Vybrať najsilnejší moment ročníka 2022 a jednému z vás poslať parádny darček pod stromček. Kto sa bude tešiť zo zájazdu na VC Maďarska pre dve osoby od Futbaltour.sk?

Ale poďme pekne po poriadku. Do našej ankety o TOP moment/spomienku sezóny 2022 na Facebooku sa zapojilo 739 fanúšikov, ktorí spoločnými silami odovzdali viac než 800 hlasov. Niektorí si totiž dali naozaj záležať a vybrali aj viac ako jednu spomienku. Ktorá sa teda spomínala najčastejšie?

Na čele rebríčka zviedli vyrovnaný súboj dva momenty. Až 93 ľudí uviedlo, že najviac ich v tejto sezóne tešili súboje v závere Veľkej ceny Veľkej Británie. Určite si spomínate na výjazd bezpečnostného vozidla, po ktorom sa strhla obrovská bitka o pretekový triumf medzi dvojicou Ferrari, Sergiom Pérezom a Lewisom Hamiltonom. Charles Leclerc na staručkých pneumatikách nakoniec ťahal za kratší koniec a z víťazstva sa tešil Carlos Sainz. Mimochodom, toto premiérové Španielovo víťazstvo skončilo v našej ankete na 14. mieste so ziskom 14 hlasov.

Fanúšikovia Mercedesu mali o čosi jednoduchšiu úlohu. Keďže strieborné šípy v tejto sezóne zaknihovali len jeden triumf, veľká časť hlasov (90) strieborného tábora smerovala práve Georgeovi Russellovi a jeho prvému víťazstvu vo Formule 1. Mercedes dokonca v Brazílii získal double.

Na treťom mieste sa v našej ankete umiestnila smutná správa, ktorá obletela motoršportový svet 28. júla: Sebastian Vettel končí svoju pretekársku kariéru. Sezónu 2022 si z tohto dôvodu bude pamätať 61 hlasujúcich.

Veľká cena Japonska utkvie v pamäti najmä fanúšikom Maxa Verstappena, ktorý ani teraz nespečatil zisk majstrovského titulu bez kontroverzie. Tentoraz však chaos spôsobili športové pravidlá, ktoré boli napísané inak, než si (takmer) všetci mysleli. Majster-nemajster-majster Verstappen získal 53 hlasov.

Piata priečka patrí Kevinovi Magnussenovi s 51 hlasmi. Outsiderom treba fandiť a keď Haas nečakane obsadí pole position, je to dôvod na oslavu.

Ferraristi zažili snový úvod do sezóny. Charles Leclerc vyhral preteky v Bahrajne aj Austrálii a zdalo sa, že jasne vykročil za majstrovským titulom. Práve tieto chvíle potešili červených najviac (47).

Max Verstappen v tejto sezóne predviedol množstvo fenomenálnych výkonov, no azda len máločo sa vyrovná jeho spanilej jazde na Veľkej cene Maďarska. Holanďan sa suverénnym spôsobom preštrikoval poľom z desiateho miesta až na prvé, a stihol dokonca vystrúhať aj nečakanú piruetu (32 hlasov).

Ani v tomto roku nechýbali momenty, keď tuhla krv v žilách. Najviac však po štarte pretekov v Silverstone, keď Kuan-jü Čou mohol ďakovať svätožiare za to, že mu zachránila život. Vrchný ochranný oblúk totiž náraz nevydržal. Čínskemu pretekárovi sa, našťastie, nič vážne nestalo (31 hlasov).

Na deviatom mieste sa umiestnila Veľká cena Brazílie ako taká (21 hlasov). Spomínali ste najmä na súboj Maxa Verstappena s Lewisom Hamiltonom, ktorý sa neskončil šťastne pre úradujúceho majstra sveta, ale aj na to, ako Verstappen odignoroval žiadosť tímu, aby prepustil Sergia Péreza. “Ukázal, aký v skutočnosti je,” vyhlásil vtedy Mexičan.

Nuž a v prvej desiatke máme ešte parádne súboje medzi Charlesom Leclercom a Maxom Verstappenom z úvodu sezóny, keď táto dvojica musela ukázať aj svoju pohotovosť pri detekčných bodoch DRS (20 hlasov).

20 momentov sezóny 2022:

Poz. Popis Počet hlasov
1. Bitka o Silverstone 93
2. Víťazstvo Georgea Russella v Brazílii 90
3. Sebastian Vettel končí kariéru 61
4. (Ne)korunovácia Maxa Verstappena v Japonsku 53
5. Kevin Magnussen má pole position 51
6. Ferrari otvára sezónu pretekovým double 47
7. Spanilá jazda Maxa Verstappena v Maďarsku 32
8. Nehoda Kuan-jü Čoua v Silverstone 31
9. VC Brazílie a potýčka v Red Bulle 21
10. Súboje Verstappen vs. Leclerc z prvých veľkých cien 20
11. Verstappen vs. Leclerc v Rakúsku 18
12. Pitstop Carlosa Sainza s tromi pneumatikami 18
13. Strategická abeceda Ferrari 17
14. Carlos Sainz triumfuje vo Veľkej Británii 14
15. Hungaroring naživo 13
16. Dominancia Maxa Verstappena 12
17. Alonsove letecké dni v USA 11
18. Verstappenova jazda zo 14. miesta na prvé v Spa 8
19. Ferrari to opäť zbabralo 7
20. Lando Norris oslavuje pódium 7

A napokon to najdôležitejšie. Zájazd pre dve osoby na Veľkú cenu Maďarska od Futbaltour.sk získava Jana Godálová! Gratulujeme!

My ostatní nemusíme zúfať, aj keď lístky na VC Maďarska sú vypredané. Futbaltour.sk ich má totiž stále v ponuke rovnako ako zájazdy do Rakúska, Holandska, Talianska, Belgicka, Španielska, Monaka, ale napríklad aj exotického Singapuru so Števom Eiselem!