logo F1online.sk

Ricciardove plány na rok 2023: Na motorke krížom cez USA

Daniel Ricciardo
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala9. 12. 2022

Daniel Ricciardo bude o rok na štartovom rošte chýbať, čo mu istotne preriedi nahustený kalendár. Ako využije množstvo voľného času? Austrálčan avizuje, že ho čaká veľké dobrodružstvo a spoznávanie seba samého. Na drobnej motorke chce prejsť krížom cez USA.

Austrálsky “mediar” si bude v nasledujúcej sezóne plniť úlohy akéhosi tretieho jazdca Red Bullu. Na veľké ceny však nebude musieť chodiť, pretože rezervistom bude Liam Lawson, a tak bude mať množstvo voľných víkendov, ktoré by inak musel stráviť v dejisku pretekov.

Ricciardo si aj týmto spôsobom chce preveriť, či v ňom ešte horí túžba pretekať vo Formule 1, a či mu bude kráľovná motoršportu chýbať tak veľmi, že sa nebude vedieť dočkať návratu.

“Snažím sa nájsť istý balans medzi tým, aby som zostal súčasťou tohto športu, ale zároveň doprial čas aj sebe samému,” vysvetľuje svoje plány Daniel Ricciardo. “Ide aj o také prosté veci ako dopriať si viac času na tréning, zájsť častejšie do posilňovne, zlepšiť sa. Toto ani ľudia nechápu – prepáčte, tým na nich neútočím –, ale my máme taký plný harmonogram, že trénujem možno jeden deň v týždni.”

Pilot Formuly 1 si organizuje svoj život okolo športu, ktorý má v jeho kalendári výsostné postavenie. Rok voľna bude pre Austrálčana predstavovať vítanú zmenu s dostatkom času na zahĺbenie sa do svojich vlastných myšlienok.

Do toho sa pustí aj na dvojkolesovom tátošovi s objemom 110 centimetrov kubických. “Chcem využiť túto šancu, keď mám rok voľna, aby som trochu spomalil. A myslím si, že ísť na motorke so 110 cm³ cez Ameriku by symbolizovalo toto spomalenie. Neustále sa chceme na dané miesto dostať čo najrýchlejšie, vybaviť to a ísť preč. Ale nie, ja chcem všetko nasať do seba, skrátka len byť. Chcem sa vrátiť späť k jednoduchosti, ceniť si aj drobnosti a nepoznané.”

V podcaste Beyond the Grid sme sa dozvedeli, že Ricciardo by chcel precestovať Ameriku z New Yorku do Los Angeles a určite nie “cestou najmenšieho odporu”. “Bude to vzrušujúce, zábavné, ale budem mať aj čas na sebareflexiu. Takéto veci sú pre mňa naozaj silné; ste sami a idete prírodou. Teším sa na to.”

“Keď budem mať dostatok času osamote, tak dospejem aj k odpovediam na množstvo otázok a smerom do budúcnosti budem mať vo veciach jasno; napríklad aj v tom, či v roku 2024 bude pre mňa najlepšie vrátiť sa späť na štartový rošt. Potom to bude už len na tímoch a ich pocitoch, či som toho stále hoden. Ale ja si v budúcom roku zodpoviem množstvo otázok,” zamýšľa sa. “Som si istý, že niektoré noci budem len hľadieť na hviezdy, možno ma zaplavia emócie, a zamyslím sa nad mojou kariérou, možno budem myslieť na… Ktovie na čo? Ale viem, že to bude veľmi dobré, veľmi silné.”

Súvisiace články