logo F1online.sk

Ak Alonso odíde, tak nie pre slabé výkony, myslí si de la Rosa

Fernando Alonso
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala9. 12. 2022

Fernando Alonso je právoplatne najskúsenejším pilotom Formuly 1 všetkých čias, a to rozhodne nekončí! Po dvoch sezónach v Alpine ho čaká prestup do Aston Martinu, v ktorom môže stráviť najbližšie roky. A “ultramotivovaný” Alonso, ako ho častuje Pedro de la Rosa, sa opäť bude starať o to, že fanúšikom budú padať sánky. Z Formuly 1 sa vraj istotne nebude porúčať pre neuspokojivé výkony.

Fernando Alonso sa po vypadnutí v Abú Zabí sotva vrátil do svojej garáže a už si začal baliť veci, aby sa mohol presunúť do motorhomu Aston Martinu, kde sa rovno pustil do práce. Čakala ho príprava sedadla a o dva dni neskôr aj posezónne testy.

Pedra de la Rosu prekvapilo, s akým zápalom sa do nich pustil. “On je odo mňa o desať rokov mladší,” hovorí 51-ročný Španiel. “No udivuje ma na ňom, s akým úsmevom šiel na prípravu sedadla. Má presne rovnaký prístup, motiváciu ako v McLarene v roku 2007, keď som s ním pracoval prvýkrát. A je to rovnaká motivácia, ako keď prišiel do Minardi. On je rodený pretekár s rovnakou, ba možno ešte väčšou motiváciou ako pred pätnástimi rokmi.”

“To ma na ňom ohromuje najviac. Môžeme sa baviť o jeho rýchlosti a podobne, ale motivácia a prístup sú najmä v jeho veku najväčším rozdielovým prvkom u akéhokoľvek športovca,” pokračoval Alonsov krajan.

Z de la Rosu je po novom ambasádor Aston Martinu, a tak s Alonsom bude tráviť viac času ako obyčajne. A zdá sa, že nákazlivým nadšením a pracovitosťou by mohol opantať aj celú továreň.

“Je to neuveriteľné,” komentuje Alonsovu neúnavnú túžbu pretekať. “Keby som bol v aute tak často ako on, tak by som to istotne v jednej chvíli zabalil. On je však iný prípad. Fernando nie je normálny. On je ultramotivovaný chlapík.”

“Keď nemá súťažný víkend a nesedí v monoposte, tak mi zvykne volať. Tu v Dubaji chce zorganizovať 24-hodinové preteky. Hovorím mu, človeče, veď sa ti len skončila sezóna! Všetci chcú ísť na dovolenky, no on chce už v decembri pretekať. To je skrátka Fernando a to je na ňom krásne. On sa motoršportu nedokáže nabažiť,” usmieva sa de la Rosa.

Tak či onak, Fernando Alonso má už 41 rokov. Dokedy to ešte dokáže ťahať v najvyššej motoristickej triede? De la Rosa uznáva, že keď on bol v Alonsovom veku, tak zaregistroval spomalenie reakcií, zhoršenie videnia a viac ho trápila bolesť.

“Nemal som pocit, že by som bol pomalší, pretože skúsenosti ma poháňali vpred,” spomína de la Rosa. “Cítil som však viac fyzickej bolesti, nuž som prestal behávať a začal som viac bicyklovať. Ale to sú drobné detaily a nemali vplyv na moje výkony. Toto nie je ako tenis či futbal. V motoršporte vaše výkony klesajú len veľmi pomaly.”

Alonsa vraj neodstavia slabé výkony. “To cestovanie a únava vám povedia, kedy máte zavesiť svoju kariéru na klinec. Toto bude najväčší problém pre niekoho ako Fernando. Ale vidím v ňom takú motiváciu, že viem, že dokáže pokračovať ešte dlhé roky, pretože vyžaruje rovnakú energiu ako pred dvadsiatimi rokmi v Minardi.”