logo F1online.sk

Angažovanie nováčika Piastriho je podľa Steinera riziko, nasadenie Hülkenberga nie

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 12. 2022

Aj Ayrton Senna či Michael Schumacher raz museli byť nováčikmi a zažiť vo Formule 1 svoju prvú sezónu. Tá obvykle prichádza vo farbách menších tímov a popravde, zrejme my všetci poznáme príbeh o Sennovej premiére v Tolemane či Michaelovej kvalifikácii v Spa s Jordanom. Je preto trochu paradoxné, keď sa najmenší tím v celej Formule 1 bojí nováčikov „ako čert kríža“.

Oscarovi Piastrimu chceli dať v tomto roku šancu hneď dva veľké tímy, továrenský Alpine i dnes už tradičná stajňa McLaren. Ani jeden z týchto tímov sa nasadenia austrálskeho mladíka neobával, ale taký Haas nováčikov tvrdošijne odmieta ako „príliš veľké riziko“. Nejedného by pritom napadlo, prečo niekto vôbec chce pôsobiť vo Formule 1, keď sa bojí riskovať.

Boss Haasu Günther Steiner je však neoblomný. Vo svojich vyjadreniach dokonca pôsobí dojmom, že radšej bude mať v tíme 35-ročného Nica Hülkenberga než Oscara Piastriho, ktorý skrz juniorské série prešiel ako nôž maslom.

„Mladí jazdci so sebou zakaždým prinášajú určité riziko,“ myslí si Steiner. „Teraz vieme, že George Russell, Charles Leclerc a Lando Norris sú vynikajúci pretekári, ale predtým sme to skutočne nemohli vedieť.“

„Každý vidí Oscara Piastriho ako báječný talent, ale popravde, ani v McLarene nevedia, či všetko dopadne tak, ako dúfajú,“ dodal šéf Haasu.

Kým nasadenie mladého talentu s veľmi podobným životopisom ako vyššie spomínaní piloti je podľa Steinera rizikom, angažovanie ostrieľaného Nica Hülkenberga, ktorý vo Formule 1 tri roky chýbal, je pre Haas bezpečnou voľbou.

„Sledovali sme aj prvé dva preteky tejto sezóny, ale keď v posledných rokoch nasadol do kokpitu ako náhradník, okamžite sa dostal na koňa,“ hovorí Steiner so sebadôverou.

„Máme pred nami tiež predsezónne testy v Bahrajne, takže podľa mňa sa do toho okamžite dostane. Po fyzickej stránke sú tieto monoposty dosť náročné a bude mu nejaký čas trvať, kým si na to zvykne, pretože jazdenie je jediný spôsob, ako môžete vytrénovať svoje svaly. Je však celkom fit.“

„Určite sme si kládli otázku, či sa dokáže dostať hneď na koňa, keď sa vráti po takom čase, ale keď sa pozriete na jeho výsledky z pretekov, do ktorých naskočil na poslednú chvíľu, tak boli celkom dobré,“ dodal Steiner.