logo F1online.sk

Elkanna kritizuje už aj Montezemolo: Ferrari nemá lídra

Luca di Montezemolo
© Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 12. 2022

Keď bývalého prezidenta Ferrari Lucu di Montezemola pred pár dňami požiadali, aby komentoval situáciu okolo odchodu Mattiu Binotta, reagoval strohým „bez komentára“. Vraj bol zo situácie taký smutný a sklamaný, že sa rozhodol mlčať, ale nakoniec nemlčal. Jeho slová sa pritom súčasnému prezidentovi Ferrari Johnovi Elkannovi určite nebudú páčiť.

Priamy predchodca Sergia Marchionneho a Johna Elkanna pôsobil v tejto pozícii neuveriteľných 23 rokov (1991 až 2014), no jeho pôsobenie vo Ferrari má omnoho hlbšie korene. Jeho zásluhy na budovaní značky vyzdvihoval aj Niki Lauda ešte v 70. rokoch.

Nemôžeme sa preto čudovať, že sa talianske médiá obracajú práve naňho, keď chcú dobrú titulku. Tú im Montezemolo najprv nechcel dať, no nakoniec to predsa len urobil.

„Situácia vo Ferrari ma mrzí a som z toho celého znepokojený,“ prehlásil Montezemolo pre Corriere dello Sport. „V takýchto chvíľach, keďže mi na Ferrari naozaj záleží, sa radšej nebudem vôbec vyjadrovať.“

Nakoniec sa však predsa len vyjadril… „Teda až na konštatovanie, že Ferrari na mňa pôsobí ako spoločnosť bez lídra,“ prehlásil Montezemolo.

To je jasný odkaz smerom k tomu „najvyššiemu šéfovi“, ktorým je momentálne John Elkann. Ten v posledných rokoch urobil všetko, aby pôsobil vo svojej funkcii čo najnenápadnejšie a treba povedať, že neraz bola táto politika na škodu. Teraz sa to naňho však sype zo všetkých strán a užíva si podobnú kritiku, ako v priebehu tejto sezóny Mattia Binotto.

Ten podľa všetkého nebude prítomný na piatkovom slávnostnom odovzdávaní cien FIA za sezónu 2022 a zastupovať ho tam bude Laurent Mekies. Prítomný bude aj celkovo druhý muž posledného ročníka Charles Leclerc. Prítomní novinári na týchto dvoch pánov istotne budú mať otázky.