logo F1online.sk

Williams má ďalšie víťazstvo nad ROKiT-om: 30-miliónové odškodné potvrdil aj americký súd

George Russell
© George Russell/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 12. 2022

Ďalšia facka pre nespoľahlivého sponzora. Plány telekomunikačnej spoločnosti ROKiT s tímom Williams boli priam megalomanské. Spolupráca však fakticky trvala len rok a skončila na súde. Tam si bývalý titulný sponzor stajne z Grove ani „neškrtol“.

Na rozdiel od dišputu Haasu a Rich Energy sa britský tím nevzdal, keď mu jeho kľúčový sponzor vrazil dýku do chrbta. Napriek zložitej ekonomickej situácii (rozchod s ROKiT-om bol jedným z dôvodov, prečo sa Williamsovci napokon rozhodli rodinnú firmu predať) išli právnici do súdneho sporu a tam zbierajú jeden úspech za druhým.

V prípade medzinárodných obchodných zmlúv si strany obvykle dohodnú, komu pripadne právomoc riešiť prípadné spory. Už v januári sme písali, že arbitrážny súd v Spojených štátoch zmietol argumenty ROKiT-u zo stola a uložil spoločnosti povinnosť vyplatiť 35,7 milióna dolárov za nesplnenie zmluvných záväzkov. Rovnaký názor na to mal aj Medzinárodný arbitrážny súd v Londýne.

Za zmienku stojí, že keby šlo všetko podľa plánu, mal ROKiT zostať titulným sponzorom Williamsu až do konca roka 2023. Logá tejto spoločnosti však boli na karosérii monopostov stajne z Grove len v roku 2019. Po jeho skončení došlo k prehĺbeniu a rozšíreniu spolupráce, ale nová dohoda prakticky nikdy nebola uvedená do praxe. Začiatkom roka 2020 zasiahol svet COVID a ROKiT zaváhal. Spoločnosť sa rozhodla stiahnuť a keby vedela, ako to napokon dopadne, zrejme by to nikdy neurobila.

Právnici spoločnosti totiž pred kalifornským súdom utrpeli ďalšiu porážku. Ten vo svojom poslednom rozhodnutí nadviazal na rozhodnutia arbitrážnych súdov a priznal spoločnosti Williams náhradu vo výške 26 220 094 libier, čo je približne 32,2 milióna dolárov. ROKiT je tiež zaviazaný nahradiť trovy konania vo výške milión dolárov, čo len podčiarkuje jednoznačnú prehru bývalého sponzora.

Súvisiace články