logo F1online.sk

Alonso je rýchly a môže vyhrávať. Potrebuje však konkurencieschopné auto, hovorí Domenicali

Fernando Alonso
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Tomáš Masár
Tomáš Masár3. 12. 2022

Šéf Formuly 1 Stefano Domenicali je utvrdený v tom, že Fernando Alonso je aj napriek športovo pokročilému veku jedným z najrýchlejších pilotov štartového poľa. Na to, aby vyhrával, mu vraj chýba len jedno – dostatočne rýchly monopost.

Tým Španiel disponoval naposledy snáď ešte v roku 2013, keď pretekal za Ferrari – a aj to by sme mohli polemizovať. V McLarene sa dlhé roky v podstate len trápil, vo farbách Alpinu to bolo síce o niečo lepšie, no na pravidelné pódiové umiestnenia to ani zďaleka nestačilo. Štyridsaťjedenročný matador sa preto rozhodol zmeniť pôsobisko a prestúpiť do Aston Martinu. Verí, že práve britský celok mu vytvorí podmienky, vďaka ktorým bude môcť pomýšľať na svoj tretí majstrovský titul.

Zdá sa, že Alonso, ktorý odjazdil dovedna 355 veľkých cien a v budúcom roku nastúpi už do svojej dvadsiatej sezóny, je aj naďalej plný motivácie. Myslí si to aj Domenicali, pod ktorého taktovkou pôsobil rodák z Ovieda počas svojho angažmánu vo Ferrari.

„Je pre mňa veľmi dôležité, aby Fernando zostal v F1. Je aj naďalej veľmi motivovaný,“ uviedol Stefano Domenicali. „Tento rok taktiež ukázal, že jeho vek nie je problém. Je to veľmi súťaživý jazdec, ktorý je mentálne veľmi silný a je veľkým profesionálom.“

„Je pre mňa potešením vidieť, že sa vďaka Carlosovi a Fernandovi Formula 1 teší v Španielku opäť obľube. Fernando ma vôbec neprekvapuje, pretože má Formulu 1 v krvi. Darí sa mu mať nepretržitú motiváciu,“ poznamenal 57-ročný Talian.

„Už keď odchádzal z F1, tak uvažoval nad návratom. Miesto vo Formule 1 si samozrejme zaslúži. Prajem mu, aby mal konkurencieschopné auto, pretože s konkurencieschopným autom bude vpredu,“ dodal Domenicali.

Aston Martin avizuje, že chce najneskôr do roku 2025 bojovať o titul. Napomôcť má tomu aj nová továreň, ktorá by mala byť spojazdnená od mája budúceho roka. Je však otázne, či bude Fernando Alonso súčasťou pretekového kolotoča aj o tri roky – no zatiaľ tomu všetko nasvedčuje.