logo F1online.sk

O vstup do F1 sa usiluje miliardár z Hongkongu. Jeho idolom je Schumacher

Charles Leclerc a Max Verstappen po štarte VC Austrálie 2022
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 12. 2022

Niekdajší americký pilot, dnes šéf vlastného tímu a podnikateľ Michael Andretti už pred nejakým časom ohlásil svoju ambíciu vstúpiť do Formuly 1 s vlastným tímom. Jeho verejné a mediálne pôsobenie jasne odráža neochvejnú ambíciu dostať sa do Formuly 1 s jedenástym tímom. Kto by sa však čudoval, že nie je jediný, ktorý má záujem? Jeden z nich sa začína ozývať stále hlasnejšie.

Meno Calvin Lo asi bežnému človeku v našich geografických šírkach veľa nepovie. Je však pravdou, že tento miliardár a filantrop z Hongkongu robí už asi rok opatrné kroky smerom na štartový rošt vo Formule 1.

Teraz uzrel svetlo sveta jeden z jeho prvých veľkých rozhovorov na túto tému vôbec. Do Formuly 1 sa tento charizmatický a stále mladý boháč (podľa medializovaných informácií je veľkosť jeho bohatstva podobná tomu Lawrenca Strolla) zamiloval vďaka Michaelovi Schumacherovi. Vraj keď si v roku 2000 v Singapure zapol televíziu a uvidel tam charizmatického nemeckého pretekára v červenom aute, zaradila sa Formula 1 medzi jeho najväčšie vášne.

„V skutočnosti som nemal potuchy, čo je to Formula 1 alebo automobilové preteky. V Hongkongu sme zvykli sledovať podujatie v Macau, takže to bol asi môj kontakt s motoršportom,“ povedal Lo pre PlanetF1.

„Potom si však pamätám, ako som bol v Singapure na služobnej ceste, zapol televíziu a úplne náhodne sa tam objavila F1. Všetci mi hovorili, že tento chlapík, Schumacher, je úžasný. Ja na to len ‚okej… ‘, no začal som na ňom byť závislý. Typickým opisom Formuly 1 sú autá, ktoré jazdia dookola, ale je v tom veľa stratégie, veľa tímovej práce a nie je to iba o jednom jazdcovi alebo jednom človeku. Práve vďaka tomu ma to tak chytilo,“ hovorí Lo.

V tom čase mal Lo iba 23 rokov, dnes má 45 a bohatstvo vo výške asi dvoch miliárd dolárov, ktoré by rád investoval práve do tohto športu. Jeho idol z automobilových pretekov mu za celý ten čas slúžil ako obrovská inšpirácia. S majetkom asi 1,7 miliardy dolárov dohliada na R.E. Lee Capital, teda najväčšieho sprostredkovateľa životného poistenia na svete.

Keby však chcel prísť na rošt s vlastným tímom, čaká ho obdobný kolotoč, aký teraz zažíva Michael Andretti s tým, že peniaze sú „iba“ prvý problém.

„Na základe toho, čo som videl, sa čísla pohybujú približne okolo jednej miliardy,“ súhlasí Lo so stanoviskom šéfa Mercedesu Tota Wolffa, ktorý v tomto roku odhadol výšku investície potenciálneho záujemcu.

„Úprimne, stále je to však len začiatok pre neveľkú továreň. Nejde len o to dostať sa tam a fotiť v pit lane, ale musíte seriózne investovať. Musíte rátať s tým, že sa tam uzavriete tak na päť rokov a až potom začnete čerpať ekonomické výhody.“

Nemyslite si však, že sa jedná len o nejakého zbohatlíka, ktorý hľadá spôsob, ako by mohol rozhadzovať peniaze. Lo je už dnes jedným z investorov tímu Williams a vrabce svojho času čvirikali (a vlastne stále čvirikajú), že by mohol prevziať celú stajňu z Grove.

„Kiež by som vám mohol povedať viac,“ odpovedal Lo, keď sa ho novinári spytovali na detaily jeho investícií vo Williamse. „V F1 máte hromadu dohôd o mlčanlivosti a podobných vecí.“

„Williams je však najlepším príkladom. Majú neuveriteľnú históriu a skvelých ľudí v tíme, ale z nejakého dôvodu to neklape. Dokonca aj dnes má Williams hromadu podporovateľov, aj keď sú ďaleko na poslednom mieste, stále im fandíte, nie? Musí to len do seba zaklapnúť,“ hovorí Lo, ktorý sa nijak neštíti hovoriť aj o možnosti priviesť v roku 2026 na rošt vlastný tím.

„Ázia je obrovský trh. Nárast popularity F1 tam dosahuje nejakých 30 alebo 40 percent a potrebuje viac Formuly 1. Podľa mňa vďaka tomu každý dostane väčší kus koláča. Vždy je dobré, keď sa na štartový rošt pripojí viacero rôznych hráčov, nie? Je jedno, či to bude top tím alebo niekto posledný, ale treba to premiešať,“ povedal Lo.

„Keď to však má byť realistické a ekonomicky efektívne, musí sídliť niekde v Európe. Väčšina pretekov sa jazdí tam a sú tam tí najchytrejší ľudia. Každý tím by teda mal sídliť tam,“ hovorí Lo.

Ten sa v rozhovore rozpovedal na viaceré témy a jednou z nich bola aj tá divácky najobľúbenejšia. Aká je jeho vysnívaná jazdecká zostava? Síce je to ešte ďaleko, ale takému Mickovi Schumacherovi muselo pri čítaní tých riadkov srdce poskočiť od radosti.

„Myslím si, že Mick Schumacher by bol prínosom pre každý tím. Viete si to predstaviť? Môj hrdina a idol Schumacher má syna, ktorý sa už odmalička učil a musel tomu prispôsobiť svoje myslenie. Iste, v posledných dvoch rokoch mal trochu smolu, ale podľa mňa je to neskutočný pretekár,“ prehlásil Lo.

„Podľa toho, čo viem, je Mick príjemný a veľmi priateľský človek. Z finančného a marketingového hľadiska by to bolo niečo neskutočné. Je to dobrý jazdec a veľmi dobre sa vyjadruje.“

„Ako chlapec som vyrastal sledovaním Schumachera a teraz by za môj tím mohol jazdiť jeho syn? Wau, veď to je sen,“ dodal Lo.