logo F1online.sk

Ricciardo porovnáva Norrisa s Verstappenom: Landa preverí až top tím

Max Verstappen a Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár1. 12. 2022

Daniel Ricciardo absolvoval v najvyššej motoristickej súťaži jedenásť sezón. Mal množstvo tímových kolegov, vrátane Landa Norrisa a Maxa Verstappena. Nečudo, že médiá sa v snahe porovnať týchto dvoch pretekárov obrátili práve na Austrálčana. Ten sa nechal počuť, že obaja sú veľmi rýchli, no mladý Brit ešte nepôsobil v top tíme – až to by vraj skutočne preverilo jeho schopnosti.

Ricciardo pôsobil po boku Maxa Verstappena necelé tri sezóny. Zatiaľ čo dvojnásobnému majstrovi sveta vtedy rýchlostne stačil, počas dvojročného pôsobenia v McLarene sa na Norrisa ani len nechytal. V prvom roku síce jeho strata až taká priepastná nebola, dokázal dokonca zvíťaziť v Taliansku, no v tomto ročníku pozbieral len 37 oproti Britovým 122 bodom.

Norris Austrálčana teda absolútne zatienil. Ten si pochopiteľne kvality svojho bývalého tímového kolegu uvedomuje, no tvrdí, že ak chce byť považovaný za takého talentovaného ako Max Verstappen či Lewis Hamilton, potrebuje ešte jeden test – pôsobenie v top tíme.

„Je ťažké ho priamo porovnávať, kým nie je v špičkovom tíme a pravidelne nebojuje o popredné umiestnenia,“ vysvetlil Daniel Ricciardo v podcaste Beyond The Grid. „Samozrejme, nesnažím sa ho zdiskreditovať, ale je ťažké niekoho porovnávať, kým nevyhrá a neuvidíte, ako sa s tým tlakom vysporiada.“

„Keď sa vrátim k Lewisovi, tak hovorím: ´Áno, vyhrával a auto bolo skvelé´, ale aj dokázal zvládať tlak. Čo sa týka jazdeckých schopností, Lando je veľmi dobrý, neviem síce, či by som mohol povedať, že je taký dobrý ako Max, pretože je to trochu ťažké, ale zatiaľ je veľmi dobrý.“

Norris je súčasťou McLarenu od juniorských čias a je evidentné, že tím sa v súčasnosti buduje okolo neho. Austrálčan si to síce uvedomuje, no tvrdí, že to neospravedlňuje jeho podpriemerné výkony.

„Vyrástol v tomto tíme. Neznamená to ale, že vsádzali všetko na neho a nie na mňa. Je tu však už zabývaný a ukázal, že má tempo a rýchlosť. Všetci v McLarene sú nadšení z toho, čo dokáže,“ dodal Ricciardo.

Súvisiace články