logo F1online.sk

Doohan: Vymeniť Red Bull za Alpine bol najlepší krok v mojej kariére

Jack Doohan
© Twitter/Jack Doohan
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 11. 2022

Jack Doohan patrí medzi najväčšie pretekárske talenty súčasnosti. Tento 19-ročný Austrálčan a syn motocyklového šampióna Micka Doohana zbieral úspechy v juniorských kategóriách veľmi rýchlo a po odchode Oscara Piastriho sa stal číslom 1 v jazdeckej akadémii Alpinu. Ešte predtým však pôsobil v Red Bulle a ako sám hovorí, opustiť organizáciu pod patronátom Helmuta Marka bol ten najlepší ťah v jeho kariére.

Doohan bol členom štruktúr Red Bullu dlhé roky. Pôsobil tam vlastne od roku 2017, teda ešte pred prechodom do formulových sérií, ale po skončení sezóny 2021 sa rozhodol zmeniť prostredie. Rok 2022 tak už strávil ako jazdec Alpinu a darilo sa mu veľmi dobre. Dostal pritom šancu aj vo Formule 1, keď s monopostom francúzskeho tímu odjazdil prvý voľný tréning v Mexiku i Abú Zabí a takisto následné posezónne testy.

„Myslím si, že pôsobenie v Alpine na mňa malo obrovský dopad,“ prehlásil Doohan. „Keby som zostal tam, kde som bol, podľa mňa by som nemal šancu zajazdiť si vo voľných tréningoch alebo si vôbec zajazdiť s Formulou 1.“

„V Alpine ma prijali veľmi, veľmi dobre a cítim sa byť pevnou súčasťou rodiny. Správali sa ku mne veľmi dobre a veľa ma toho naučili. Som nesmierne vďačný a spokojný so svojím rozhodnutím, pretože podľa mňa bolo tým najlepším v mojej doterajšej kariére,“ dodal Doohan.

Toho sa okrajovo týkali aj tohtoročné prestupové špekulácie, keď Alpine najprv opustil Fernando Alonso a potom dal stajni z Enstone „košom“ Oscar Piastri. Vlastne to bol odchod jeho krajana, ktorý z Jacka urobil najprominentnejšieho člena akadémie francúzskej stajne. Preto sa objavili hlasy, či by to nemohol byť on, kto sa stane novým tímovým kolegom Estebana Ocona.

„K sedačke vo Formule 1 som bol vlastne pomerne blízko, čo je celkom úžasné. Je to skvelé pomyslenie, že sa niečo také vôbec objavilo. Teším sa teda na našu spoločnú budúcnosť a tiež sa teším z toho, že budem ešte dlho súčasťou tejto rodiny,“ povedal Doohan.

Súvisiace články