logo F1online.sk

Alonso je v Aston Martine taký šťastný, že by tam zostal aj po skončení kariéry

Fernando Alonso
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 11. 2022

Pre kariéru Fernanda Alonsa je príznačné, minimálne v posledných pätnástich rokoch, že jeho pôsobenie v novom tíme začína na vlne obrovského nadšenia a končí obrovskou hádkou. Nie vždy to bola úplne Fernandova vina, ale platilo to aj o jeho odchode z tímu Alpine. Jeho príchod do Aston Martinu naopak sprevádza pozitívna emócia.

Alonso sa po príchode do nového pôsobiska usmieva od ucha k uchu. V posledných týždňoch už stihol stajni zo Silverstone stanoviť cieľ bojovať o titul majstra sveta, vynachváliť minuloročný monopost po testoch v Abú Zabí a najnovšie sa aj zaprisahať, že by v Aston Martine pokojne zostal aj po skončení kariéry, nech už príde kedykoľvek.

„Momentálne nemám v hlave jasne stanovené, čo budem robiť, ale viem, že jedného dňa s jazdením skončím a odnesiem si so sebou nejakých 25 rokov skúseností,“ povedal Alonso, ktorého cituje portál The Race.

„Určite teda môžem byť užitočný pre akýkoľvek tím a dúfam, že tým tímom bude Aston Martin. Skrátka by som mohol pokračovať v tom, čo začneme v nasledujúcich niekoľkých rokoch,“ dodal Fernando.

Budeme vskutku zvedaví, ako sa Fernandova anabáza v Aston Martine vyvrbí, ale nejeden už teraz šípi, že Alonsa čaká konflikt charakterov s Lawrencom Strollom. Treba však priznať, že tento tím na tom nie je vôbec tak zle. V Silverstone sa rozrastá zázemie a Alonso rozhodne rýchlosť nestratil. Otázkou však je, koľko času mu ešte zostáva a koľko času potrebuje Aston Martin.

The Race však informuje, že Alonso už so svojimi šéfmi diskutoval o možnosti pokračovať v Silverstone aj po skončení pretekárskej kariéry. Tím už vytvoril pozíciu ambasádora značky, ktorú ako prvý obsadil bývalý pilot a Alonsov krajan a priateľ Pedro de la Rosa. Ten bude mať na starosti poradenstvo a tiež konzultačnú činnosť pri novovzniknutej jazdeckej akadémii stajne.

Alonso naproti tomu hovorí, že akákoľvek potenciálna funkcia ho „musí robiť šťastným“ a „prinášať dobrú hodnotu“, no teraz sa v prvom rade sústredí na jazdenie a s tým zjavne neplánuje len tak prestať. Nahlas totiž uvažuje o tom, že by mohol pracovať pre Aston Martin a zároveň pretekať niekde inde.

„Chcem jazdiť. Neviem, či to budú športiaky alebo Dakar, ale už som o tom niekoľkokrát hovoril. Športiaky sú niečo úžasné, ale možno už nebudem túžiť po Le Mans a Daytone, keďže tam som už vyhral. Kým vyhrať Dakar… nemyslím, že by na niečo také existoval precedens,“ povedal Alosno.