logo F1online.sk

Hülkenberg bol na zozname Haasu už ako možný nástupca Mazepina

Nico Hülkenberg
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 11. 2022

Je návrat Nica Hülkenberga na štartový rošt Formuly 1 skutočne taký nečakaný? Treba si uvedomiť, že keď bolo potrebné v posledných rokoch nahradiť niekoho z dvadsiatky pilotov, patril Hulk po celú túto dobu medzi popredných kandidátov. Šéf tímu Haas Günther Steiner teraz priznal, že nemecký pretekár nebol ďaleko od nečakaného návratu na štartový rošt už v tomto roku.

Keď 24. februára napadla Ruská federácia susednú Ukrajinu, ocitol sa športový svet v nepríjemnej situácii. Vo Formule 1 sa otázka morálnosti ďalšieho pokračovania spolupráce s ruskými partnermi týkala najmä tímu Haas a Liberty Media. Titulným sponzorom prvého menovaného bol ruský oligarcha Dmitrij Mazepin, ktorý má úzke väzby na súčasnú kremeľskú garnitúru, podobne tak mecenáši Veľkej ceny Ruska v Soči.

Ako Haas, tak Liberty Media však reagovali veľmi promptne. Americký celok ešte ten deň zotrel zo svojich áut, kamiónov a motorhomov všetky logá Uralkali a krátko po skončení barcelonských testov vyhodil svojho pilota Nikitu Mazepina, ktorého nahradil Kevin Magnussen.

Šéf stajne Günther Steiner prednedávnom priznal, že na stole boli vo februári a marci 2022 aj iné mená, napríklad to Nica Hülkenberga, ktorý sa však stal pilotom Haasu až o nejakých deväť mesiacov neskôr.

„Myslím, že bol na našom zozname,“ priznal Steiner v podcaste Beyond the Grid. „Keď sa však objavila možnosť zobrať na palubu Kevina, bolo to až príliš jednoduché, pretože sme ho poznali.“

„Vedeli sme, čo získame tým, keď vezmeme niekoho, kto náš tím pozná. Mal teda potrebný náskok v náročnej situácii, pretože sme na všetko mali pred štartom sezóny len dva týždne.“

„Teraz však máme nejaké tri mesiace alebo dva a pol, takže s Hulkom budeme mať o niečo viac času, ale dva týždne… potrebujete mať niekoho, kto všetkých pozná, je oboznámený s procesmi a vie, ako pracujeme,“ povedal Steiner.

„Fungujeme trochu inak než ostatné tímy, takže ak toto všetko pilot má, dáva vám to náskok. To ste ostatne mohli vidieť aj pri našom piatom mieste na prvých pretekoch v Bahrajne,“ dodal Steiner.