logo F1online.sk

Norris: Veľa vecí v McLarene funguje lepšie než kedykoľvek predtým

Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl26. 11. 2022

McLaren by si za rok 2022 zaslúžil aspoň jedno prvenstvo. Z pohľadu toho, kde sa pohyboval na začiatku a kde na konci, urobil zrejme najväčší skok v celom štartovom poli. Aj preto Lando Norris našiel na tejto sezóne viacero pozitív.

Z pohľadu neustáleho zlepšovania monopostu by sme možno mohli na čelo v rámci progresu zaradiť Mercedes, no nezabúdajme, že strieborné šípy na úvodnom podujatí v Bahrajne aj napriek poskakovaniu a všetkým problémom s monopostom W13 obsadili tretie a štvrté miesto.

Naopak, McLareny v Bahrajne okupovali chvost celého poľa a Lando Norris bol prvým jazdcom v sezóne, ktorý dostal kolo od lídra pretekov. A pozrite sa na to, kde sa papájoví nachádzali ku koncu roka, keď pravidelne postupovali do Q3 a v Singapure, Mexiku či Abú Zabí boli najlepší zo zvyšku sveta.

„Sezónu sme začali príliš ďaleko za ostatnými. Verím, že tú nasledujúcu začneme lepšie. Pri vývoji a progrese, aký sme dosiahli tento rok, by sme v takomto prípade mohli byť v budúcej sezóne na lepšom mieste,“ povedal Lando Norris.

Ani kontinuálny progres s monopostom MCL36 napokon britskej stajni nestačil v súboji s Alpinom o štvrtú priečku v Pohári konštruktérov. Prakticky jedinou silnou kartou McLarenu v tejto bitke bola spoľahlivosť, ktorá bola na oveľa lepšej úrovni než v prípade francúzskej konkurencie.

„Myslím si, že piate miesto si zaslúžime. Cítite sklamanie, keď ešte máte šancu skončiť štvrtí. V Brazílii sme však mali ten jeden zlý víkend z pohľadu spoľahlivosti. Alpine malo takých víkendov štyri či päť, inak bolo ich auto po väčšinu roka rýchlejšie,“ pokračoval Lando Norris, ktorý si počas sezóny rád trochu ´rypol´ do Alpinu a vyzdvihoval svoj tím za to, ako sa držal v tejto bitke aj s nie úplne vydareným tohtoročným monopostom. „Fakt, že sme sa udržali v tejto bitke, len dokazuje, akú dobrú prácu sme odviedli s naším horším balíčkom. Preto som vcelku spokojný. Sme piati, no v našej práci, ktorú sme odvádzali, som našiel veľa dobrých vecí.“

McLaren uzavrel sezónu dvomi najrýchlejšími pitstopmi v Abú Zabí. Po niektorých zaváhaniach z úvodu ročníka sa britský tím aj v tejto oblasti významne zlepšil. „Mechanici odviedli fantastickú prácu v najťažšom roku z pohľadu pitstopov s ťažšími pneumatikami a horšími pištoľami. Mali sme najrýchlejší pitstop celého roka, viackrát sme boli najrýchlejší v rámci víkendu. Veľa vecí je na správnej ceste a lepších než kedykoľvek predtým. Všetci sme zapálení v snahe pripraviť lepšie auto. Nie je to ľahké, ale máme poruke dobrý plán,“ uzavrel Norris.