logo F1online.sk

Podľa Szafnauera si Alpine polepšil, Gasly je vraj lepší a rýchlejší než Piastri

Pierre Gasly a Esteban Ocon
© XPB Images/Alpine Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 11. 2022

Alpine sa uprostred leta ocitol v nezávideniahodnej situácii. Vlastnou chybou, ktorá bola väčšinou verejnosti vnímaná ako čistá neschopnosť, sa stajňa pripravila o dvoch špičkových jazdcov – Fernanda Alonsa a Oscara Piastriho. Francúzska automobilka tak musela nasadiť všetky prostriedky (zvlášť tie finančné), aby z danej situácie vykľučkovala so cťou. To sa podľa slov šéfa tímu Otmara Szafnauera aj podarilo.

Podľa prvotného plánu mala stajňa z Enstone pokračovať s dvojicou Ocon – Alonso, potom si chvíľu mysleli, že budú jazdiť s tandemom Ocon – Piastri. Keď už bolo jasné, že Alonsa a ani Piastriho tím nedostane, museli zapracovať a údajne za veľké peniaze vyviazali Pierra Gaslyho z jeho platnej zmluvy.

Francúzsky pretekár mal ešte na jeden rok platný kontrakt s Red Bullom a v júni bol formálne potvrdený v AlphaTauri pre sezónu 2023. Po fiasku Alpinu však predsa len prišla ponuka opustiť po desaťročnom pôsobení Red Bull, čo Gasly s nadšením prijal.

A nadšený nebol len Pierre, ale aj Alpine, ktorý teraz tvrdí, že vlastne skončil s lepšou jazdeckou dvojicou než plánoval. Podľa slov šéfa stajne Otmara Szafnauera je Gasly lepšou voľbou než Oscar Piastri.

„Mysleli sme si, že Oscar má s nami platnú zmluvu, no Ratifikačný výbor FIA povedal niečo iné. Museli sme si prejsť celým týmto procesom, ísť pred výbor a nájsť riešenie. Taký je život a presne na to tieto orgány máme, aby posúdili, keď majú dve strany rozdielny názor,“ rozpovedal sa Szafnauer.

„Uvidíme, ako na tom budeme v budúcom roku. Som spokojný s tým, že naša jazdecká zostava s Estebanom a Pierrom je lepšia, než akú by sme mali v prípade, že ten spor pred výborom vyhráme. Pierre je skúsenejší a stále mladý, síce až čas ukáže, ale podľa mňa je aj rýchlejší,“ prehlásil rumunský rodák odvážne.

Rýchlejšia alebo aj, podľa slov Szafnauera, lepšia jazdecká dvojica však ešte neznamená aj viac bodov. Je totiž dôležité, aby obaja piloti v tíme spolupracovali, čo vzhľadom na minulosť Ocona s Gaslym nie je žiadna samozrejmosť. Pozrite sa, v akej nálade opúšťa tím Fernando Alonso a nehľadajte za tým len tragickú spoľahlivosť jeho monopostu, ale aj počínanie vlastného tímového kolegu na trati.

Prítomní žurnalisti však v rozhovore s Otmarom posunuli otázku ešte o úroveň vyššie. Keď je duo Ocon – Gasly lepšie a rýchlejšie než dvojica Ocon – Piastri, ako si stojí v porovnaní s dvojicou Ocon – Alonso?

„To je dobrá otázka,“ zamyslel sa Szafnauer. „V tomto roku sme mali dobrú jazdeckú dvojicu a Fernando odviedol úžasnú prácu. Stále je priam superrýchly.“

„Neviem, kedy Fernando zdvihne ruku a ohlási, že je čas odísť. Ťažko povedať, kedy sa to stane. Som spokojný s našou jazdeckou dvojicou, ale spýtajte sa ma na to presne o rok v tomto čase. Potom vám odpoviem,“ dodal šéf Alpinu.

Súvisiace články