logo F1online.sk

Vettel priznal, že cíti prázdnotu. Odchádza však spokojný

Sebastian Vettel
© Twitter/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala20. 11. 2022

Kariéra Sebastiana Vettela vo Formule 1 sa oficiálne skončila. Na Veľkej cene Abú Zabí absolvoval svoj 299. štart, takže veľmi dlhý čas bol neoddeliteľnou súčasťou kráľovnej motoršportu. O to ťažšie sa s ním fanúšikovia lúčia a o to dojímavejšie boli posledné momenty jeho sezóny. Sebastian Vettel priznal, že po pretekoch sa cítil prázdny.

Pätnásť rokov si Sebastian Vettel organizoval všetko okolo Formuly 1, od jedných pretekov k ďalším. Teraz sa však jeho život uberie úplne iným smerom. Nemec je plný očakávania, čo prinesú ďalšie mesiace a roky, no istotne aj smútku, že uzatvára jednu obrovskú kapitolu.

“Cítim tak trochu prázdnotu, ak mám byť úprimný,” vyznal sa Sebastian Vettel v rozhovore s Jensonom Buttonom. “Bol to veľký víkend. Dnešná predpreteková príprava bola trochu iná, ale akonáhle zhasli svetlá, tak som bol čisto vo svojom pretekárskom režime.”

Nemec sa v úvode pretekov držal v sendviči monopostov Alpinu. Esteban Ocon vytvoril akýsi vláčik a hoci sa Sebastian Vettel nedokázal dostať pred lokomotívu, zdalo sa, že s francúzskym tímom dokáže zabojovať a možno ho aj predbehnúť.

Fernando Alonso nakoniec odstúpil a Esteban Ocon stavil na rozdielnu taktiku, ktorá bola oveľa rýchlejšia ako Vettelova jednozastávková. Aston Martin ju navyše nenačasoval vôbec dobre, pretože Nemec po návrate z boxov spadol priamo do premávky.

“Možno sme si nezvolili najlepšiu stratégiu, takže je to škoda, pretože si myslím, že sme mohli zvrátiť súboj v konštruktérskom šampionáte v náš prospech,” zamyslel sa Vettel, ktorému pohľad na výsledky dáva za pravdu. V cieli stratil na Daniela Ricciarda menej než sekundu. “Ale celkovo to bol veľký deň a veľké ďakujem patrí všetkým mojim podporovateľom, videl som veľa vlajok, veľa úsmevov. Bolo to veľmi výnimočné. A áno, som si istý, že mi to tu bude chýbať viac, ako si teraz uvedomujem.”

Sebastian Vettel možno v posledných dvoch sezónach nebol taký prominentný priamo na trati, keďže Aston Martin sa pohyboval prinajlepšom v strede poľa, no o to viac rezonovali jeho názory.

“Posledné dva roky boli trochu sklamaním zo športového hľadiska, ale veľmi užitočné a pre môj život aj veľmi dôležité,” pokračoval rodák z Heppenheimu. “Udialo sa veľa vecí, mnohé som si uvedomil. Myslím si, že by sme mali byť vďační za to, v akej sme pozícii, no s ňou prichádza aj zodpovednosť. Dúfam, že niečo z toho sa nalepí aj na iných jazdcov, aby pokračovali v tejto dobrej práci.”

“Je skvelé vidieť, že máme moc inšpirovať vás tým, čo robíme a čo hovoríme. Myslím si, že v živote sú aj oveľa dôležitejšie veci ako pretekanie do kruhu. Ale my to milujeme a prostredníctvom toho môžeme poukázať na naozaj dôležité hodnoty,” hovorí Sebastian Vettel.

Svet motoršportu opúšťa spokojný. “Myslím si, že posledné dva roky boli skvelé. Takže ďakujem vám za vašu podporu. Ďakujem vám za vaše správy, listy a lásku. Bude mi to chýbať, ale kariéru som si veľmi užil, takže ďakujem.”