logo F1online.sk

Máme najrýchlejšie auto, smial sa Norris po štýlovom závere roka

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl20. 11. 2022

Ako jediný mimo troch top tímov vystúpil na pódium a zároveň ako jediný zo zvyšku sveta prekonal stobodovú hranicu. Lando Norris uzavrel sezónu výborným šiestym miestom a extra bodom za najrýchlejšie kolo, za ktoré však takmer zaplatil vysokú cenu.

Britský mladík sa v závere roka usmieval. McLaren síce nepreskočil Alpine v bitke o štvrté miesto v Pohári konštruktérov, no v Abú Zabí zažil po brazílskom sklamaní priam perfektný víkend s dvojitými bodmi.

„Šieste miesto nie je víťazstvo, no je to najlepšie, na čo aktuálne máme. Pre mňa i tím to bol dobrý záver roka. Verím, že nám dodal energiu a motiváciu pre budúcu sezónu. Neskončili sme síce štvrtí, no aspoň sme bitku s Alpinom udržali pri živote až do konca. Treba im uznať, že odviedli lepšiu robotu. Teším sa, ako sme sa zotavili po vstupe do sezóny, no potrebujeme lepšie výsledky. Všetci to vieme, a preto už teraz extrémne tvrdo pracujeme na tom, aby bol ďalší ročník lepší,“ povedal Lando Norris.

Mladý Brit si v Abú Zabí s prehľadom postrážil postavenie najlepšieho zo stredu poľa, miestami mal aj zaujímavé tempo voči Mercedesom, no postupne odpadával. Siedmeho Estebana Ocona si však držal na dištanc čo sa týka rýchlosti i strategicky, keď si Francúza pokrýval v boxoch.

A práve v záverečnom stinte na strednej zmesi si dokonca pripísal najrýchlejšie kolo pretekov. Ak ste fanúšikmi McLarenu, položte si otázku – povedali by ste si po úvodnom trápení z Bahrajnu, že tento tím dosiahne v posledných pretekoch roka najrýchlejšie kolo?

„Takže máme najrýchlejšie auto na trati,“ zakričal Norris do vysielačky po pretekoch, keď mu inžinier oznámil túto skutočnosť. „Do konca zostávalo 15-16 kôl a povedal som si, že môžem na to trochu zatlačiť. Nešiel som vyslovene po najrýchlejšom kole, no auto s ľahšou nádržou a na čerstvých pneumatikách ožilo. Takmer som však za to zaplatil vysokú cenu.

Inžinier ma však v rádiu informoval, že niektorí piloti hlásia vyššie opotrebenie na strednej zmesi. Vychádzalo to na sekundu na kolo. Na konci som mal práve sekundový náskok, čiže ak by preteky mali ešte jedno kolo, Esteban by ma predbehol. Napokon to vyšlo perfektne a oplatilo sa mi to,“ priblížil pilot McLarenu príbeh svojho najrýchlejšieho kola.

Lando Norris obsadil v Pohári jazdcov siedmu priečku so ziskom 122 bodov. Ako jediný narušil dominanciu troch top tímov, keď v Imole vystúpil na pódium. „V F1 nemáte také šance ako v F2 či F3. Pred každým víkendom si preto musíte uvedomiť, čo je vaše pomyselné víťazstvo. Pre nás to dnes bolo šieste miesto, väčšinou to bolo siedme. Tri top tímy sú totiž naozaj výrazne pred nami. Snažili sme sa však využiť každú šancu, čo sa mi podarilo v Imole. Som hrdý na veľa dobrých momentov. Ako pilot som bol asi v každých pretekoch lepší než minulý rok, aj keď to zvonku možno tak nevyzeralo, pretože som nebol tak vysoko v bitke o pódiá či štvrté miesta.“

Pre britského pilota bol rok 2022 náročný aj po zdravotnej stránke. V Španielsku ho trápil zápal mandlí, v Sao Paulo podozrenie na otravu jedlom, stopercentný nebol ani v Suzuke. Napriek tomu bol lídrom tradičnej britskej značky.

„Víkend v Barcelone bol po zdravotnej stránke asi najhorší v mojej kariére. Napriek tomu to bol jeden z najlepších výkonov sezóny. Pre nás všetkých to bol ťažký rok. Myslím si, že sme si zaslúžili trochu viac, pretože sme makali fakt tvrdo,“ hovorí 23-ročný rodák z Bristolu.

Od svojho vstupu do F1 bol Lando Norris v McLarene vždy mladším a menej skúseným z jazdeckej dvojice. V budúcej sezóne sa jeho rola zmení. Jeho tímovým kolegom totiž bude nováčik Oscar Piastri.

„Teším sa na nový rok. Verím, že máme pred sebou dobrý plán, ako sa zlepšiť. Nový rok sa pre nás začína už v utorok, keď si Oscar prvýkrát sadne do auta,“ povedal Lando Norris, ktorý vo vysielačke adresoval pekný odkaz odchádzajúcemu Danielovi Ricciardovi. „Daniel, môj kamarát, bolo mi potešením. Ďakujem za krásne chvíle, spoločné smiechy či fotografie. Vidíme sa budúci rok.“

Súvisiace články