logo F1online.sk

Vettel: Pred kvalifikáciou som sa trochu rozcítil

Sebastian Vettel
© Twitter/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala19. 11. 2022

V súvislosti so Sebastianom Vettelom je tento víkend najviac skloňované slovo posledný. V sobotu to bola posledná kvalifikácia, ktorá Nemcovi s plnou razanciou pripomenula, že už čoskoro bude po všetkom. Jeho kariéra sa definitívne chýli ku koncu. Vettel priznáva, že ho zaplavujú emócie.

“Bola to dobrá kvalifikácia,” povedal Sebastian Vettel krátko po konci Q3, v ktorej tentoraz nechýbal. “Trochu som sa rozcítil pred tým, než som naskakoval do auta. Avšak, akonáhle som v ňom sedel, všetky moje myšlienky sa týkali len kvalifikácie a mojich kôl. A ožívalo to, ja som ožíval. Cítil som sa dobre.”

Tesne pred kvalifikáciou sme mohli vidieť, ako sa Sebastian Vettel so zatvorenými očami koncentroval na svoje záverečné jazdy. “Pred kvalifikáciou som myslel na ľudí, ktorí tu nemôžu byť, pretože nás už opustili, alebo sem nemohli prísť. Samozrejme, veľa ľudí je priamo prítomných, čo je veľmi výnimočný moment.”

“Už je to naozaj dlhá doba a musím priznať, že mám zvláštny pocit. Avšak, akonáhle si sadnete do auta a vyjdete von, ste dosť zamestnaní. To je asi dobré znamenie. A keď som v kokpite, užívam si to najviac. Užil som si to, takže podľa mňa to bola dobrá kvalifikácia,” zhodnotil štvornásobný šampión, ktorého počet štartov sa zastaví na čísle 299.

A hoci Sebastiana Vettela istotne zaplavili emócie, k čomu prispel aj jeho otec Norbert, ktorý do garáže priniesol jeho prvú motokárovú kombinézu, v kvalifikácii podal výkon bez toho, aby sa nechal rozptýliť.

Počas prvých dvoch častí kvalifikácie dokonca skritizoval Verstappena s Pérezom za to, že mu v poslednej zákrute zavadzali. “Ako je to možné? Títo sa ocitli predo mnou už tretíkrát v rade. Oni nezvoľňujú! V poslednej zákrute ma to stojí desatinu!” horekoval Vettel, ktorý mohol len mávnuť rukou a povedať si, že už je to jedno. Ale nespravil to, pretože stále ide naplno.

“V kolách pred Q3 sa v poslednej zákrute zakaždým zjavil Red Bull. Neviem, aj keby ste to zinscenovali, tak by vám to asi nevyšlo,” zasmial sa v mixzóne. “Ale aspoň posledné kolo som mal čisté.”

Aston Martin počas Q3 žartoval, že Vettela pustil iba na jeden výjazd, aby sa konečne vyhol Red Bullom. Tím si v skutočnosti nenechal žiadnu mäkkú zmes navyše. “Kiežby som mal v Q3 ešte jednu sadu pneumatík, ale celkovo to bola dobrá kvalifikácia a podarilo sa nám umiestniť na slušnej pozícii.” Za deviate miesto sa v monoposte AMR22 istotne nemusí hanbiť.

Tím zo Silverstone v nedeľu čaká bitka o šieste miesto konštruktérskeho šampionátu. Aston Martin potrebuje v porovnaní s Alfou Romeo získať o päť bodov viac, čo bude cieľ Sebastiana Vettela na nedeľu.

“O to sa rozhodne pokúsime a uvidíme, ako to dopadne. Cítim, že máme tie správne pneumatiky. Mali by sme mať dobré preteky,” doplnil.

Súvisiace články