logo F1online.sk

Otcovo prekvapenie vrátilo Vettela späť do roku 1995

Formula 1 2022: Abu Dhabi GP
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 11. 2022

Keďže sa nám už o titule dávno rozhodlo, využijeme tento víkend aspoň na to, aby sme spomínali. V Abú Zabí sa totiž lúči s Formulou 1 Sebastian Vettel, ktorý jej zamáva po pätnástich spoločných rokoch. Posledný súťažný víkend v kariére tak bude príležitosťou zaspomínať si a skvelú pripomienku pripravil svojmu synovi v garáži Aston Martinu jeho otec Norbert.

Sebastiana čakalo v boxoch veľké prekvapenie. Norbert totiž so sebou priviezol do Abú Zabí Vettelovu prvú pretekársku kombinézu a prvú helmu. Čakal ho tam tiež veľký obrázok osemročného Sebastiana z jeho prvých veľkých pretekov, po ktorých mu vtedy gratuloval aj sám Michael Schumacher.

V garáži i na aute nechýbajú ďakovné nápisy „Danke Seb“ venované od jeho tímu. Pridali sa dokonca aj Mick Schumacher a Fernando Alonso, ktorí budú v Abú Zabí jazdiť so špeciálnymi helmami inšpirovanými dizajnom Vettela.

„Je to už dávno, ale aj tak, pohľad na tú kombinézu ma preniesol späť do roku 1995,“ povedal po piatku v Abú Zabí štvornásobný šampión. „Je to už nejaký čas, ale bolo to veľmi pekné.“

„Popravde, dnešok bol ako mnoho ďalších piatkov. Akonáhle vyjdete z garáže, dostanete sa do rytmu a robíte to, čo viete najlepšie, teda získavate veľa informácií a snažíte sa zladiť s autom, čo dnes netrvalo dlho.“

„Večer sa trať zmenila, ale takú ju aj poznáme, takže áno, veľmi veľa vecí je známych, hoci je to trochu zvláštny pocit… posledný piatok,“ dodal s úsmevom.

Aj on má v Abú Zabí špeciálny dizajn prilby, ale ten jeho so sebou nesie dobročinný nádych. Po jej skončení sa totiž bude dražiť a na jej dizajne sa objavili tváre ľudí, ktorí sa do dražby zapojili. Výťažok vraj poputuje na vec blízku Sebastianovmu srdcu.

„Chcel som na posledné preteky niečo špeciálne. Pomyslel som si, že sa mi dostalo toľkej podpory, že by bolo dobré urobiť niečo pre dobrú vec. Ako vidíte, je tu množstvo mladých i starých tvárí, dokonca som videl aj psa. Zúčastnilo sa na tom veľa ľudí a už sa vyzbierali nejaké veľmi pekné peniaze,“ povedal Vettel.