logo F1online.sk

Steiner sa so svojím tímom chce dostať do „skutočného boja v strede poľa“

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 11. 2022

Haas sa rozhodol, že pre jeho budúcnosť bude najlepšie vziať na palubu to najskúsenejšie, čo bude po ruke. V nasledujúcom roku vytvoria jazdeckú dvojicu stajne z Banbury 30-ročný Kevin Magnussen a 35-ročný Nico Hülkenberg. Cieľ je jasný, dostať pomocou skúseností tím čo najvyššie.

Aj keď je nejeden skeptický, či sa najmenšia stajňa na štartovom rošte v budúcom roku vôbec posunie nahor zo svojho aktuálneho ôsmeho miesta v Pohári konštruktérov, šéf Haasu Günther Steiner zostáva optimistický. Síce si nerobí ilúzie o víťazstvách a pódiách, ale chce svoj tím dostať tam, kde bol v roku 2018, teda blízko k čelu stredu poľa.

Skúsenosti dvoch ostrieľaných borcov majú pomôcť budovať tím, hoci Hülkenberg na rošte chýbal tri roky a Magnussen strávil väčšinu svojej kariéry práve v Haase.

„Krátkodobým cieľom je vrátiť tím späť tam, kde chceme byť, teda prinajmenšom do stredu poľa, keď nie blízko čelu stredu poľa, a to do dvoch rokov,“ prehlásil Steiner ambiciózne.

„Chceme sa zaradiť do skutočného boja v strede poľa, pretože v tomto roku sme v ňom boli, potom z neho vypadli, potom sme sa opäť vrátili – bolo to trochu ako na horskej dráhe.“

„V budúcom roku budeme potrebovať trochu stability. V tejto sezóne sa nám podarilo urobiť veľký krok v porovnaní s tým, kde sme boli pred dvoma rokmi, ale chceme sa ďalej a ďalej zlepšovať. To je náš cieľ, keďže ostatné tímy, samozrejme, budú chcieť to isté,“ dodal Steiner.

Haas bol vo svojich prvých rokoch vo Formule 1 na vzostupnej krivke. Sezóna 2018 bola doteraz jeho najúspešnejšou, no nasledoval nevydarený ročník 2019 a potom sa tím v dôsledku globálnej pandémie ocitol v problémoch. Teraz sa vracia späť nahor a aj jeho šéf chce pokračovať v postupnom zlepšovaní.

V tomto období z Haasu odišli aj dvaja nováčikovia, najprv Nikita Mazepin, teraz Mick Schumacher. Americký celok sa nijak netají svojou neochotou dať priestor neskúseným pretekárom a teraz bude mať na rošte jednu z vôbec najskúsenejších jazdeckých dvojíc.

„Neobviňujem Micka z toho, že sme tam, kde sme, ale do roku 2018 urobil tím dobrý progres, no od roku 2019 opäť stagnoval a potom v sezóne 2020 spadol. Musíme sa teda opäť posunúť dopredu a na splnenie tohto cieľa sú najlepší skúsení ľudia a jazdci, ktorí si to už sami v minulosti zažili a môžu teda do tímu priniesť skúsenosti z iných stajní,“ povedal Steiner.