logo F1online.sk

Norris nevzdáva bitku s Alpine a vie, kde bude Ricciardo budúci rok

Daniel Ricciardo a Lando Norris
© Motorsport Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl17. 11. 2022

Jednou z otvorených otázok pred záverečným víkendom sezóny je súboj o štvrté miesto v Pohári konštruktérov. Medzi štvrtým Alpine a piatym McLarenom je 19-bodový rozdiel. V McLarene to ešte nevzdali, no uvedomujú si, že preskočiť Alpine bude veľmi ťažké.

Aj keď má McLaren prakticky počas celého roka pomalší monopost než Alpine, držal sa v hre vďaka výkonom Landa Norrisa a dobrej spoľahlivosti MCL36.

Práve spoľahlivosť však britský tím zradila naposledy v Brazílii. Landovi Norrisovi vypovedala službu pohonná jednotka a len po druhýkrát v sezóne nedokončil preteky. Keďže v Sao Paulo vypadol aj Daniel Ricciardo o oba Alpine bodovali, je štvrté miesto pre McLaren skôr v rovine teórie.

„Ako tím máme stále dostatok energie na posledný víkend. Vieme, čo sa musí stať, ak sa chceme dostať cez Alpine. My potrebujeme dosiahnuť skvelý výsledok a získať veľa bodov, a súčasne oni musia mať slabý víkend. Alpine mal také víkendy, napríklad v Singapure, kde obaja vypadli. Je škoda, že my sme si ten víkend vybrali na konci roka v Brazílii,“ povzdychol si Lando Norris, ktorý však bitku s francúzskou stajňou nevzdáva.

Veď napríklad v spomínanom Singapure získal McLaren 22 bodov, kým tím Alpine nebodoval. Ak by sa zopakoval aspoň trochu podobný scenár, bola by tu ešte šanca. „Stále je tu príležitosť aspoň sa o to pokúsiť. Urobíme všetko, čo sa bude dať,“ zastrája sa britský mladík.

Lando Norris zažije svoj posledný víkend s Danielom Ricciardom. V McLarene bude mať už svojho tretieho tímového kolegu, ktorým sa stane nováčik Oscar Piastri. „Posledné víkendy s Danielom sme si fakt užili. Bude mi chýbať, veľa sme sa nasmiali a zároveň som sa od neho veľa naučil. Zmena tímového kolegu sa nedá pomenovať ako zlá alebo dobrá vec, je to skrátka veľká vec. Vždy je škoda, keď niekto odchádza. Aj naďalej bude po mojom boku Austrálčan. Oscar je oveľa tichší ako Daniel, no on bol možno tiež taký, keď prichádzal do F1,“ poznamenal 23-ročný rodák z Bristolu.

Zaujímavo znie konštatovanie Norrisa o tom, že nedáva Danielovi Ricciardovi definitívne ´dovidenia´ v F1. „Daniel mi bude chýbať ako tímový kolega, no neprídem oňho úplne. V budúcom roku totiž bude v padoku,“ tajnostkársky doplnil.

McLaren prvú sezónu v novej ére začal katastrofálne a aj keď monopost MCL36 počas sezóny postupne napredoval, dá sa tento rok označiť ako sklamanie. Prakticky jediným svetlým bodom bolo pódium Landa Norrisa z Imoly, ktorému s odstupom času ani sám neveril.

Bude budúci rok lepší? Vo Wokingu si veľa sľubovali od nového veterného tunela, ktorý už mal mať vplyv pri vývoji auta na rok 2023. Posledné, zatiaľ neoficiálne, správy však hovoria o tom, že nové technologické zázemie bude využité až pri monoposte na sezónu 2024. „Pre budúci rok by som chcel byť optimistickejší, no netuším, fakt neviem, ako to bude. Vieme, že je veľa oblastí, ktoré na aute potrebujeme zlepšiť. Tím na trati i v továrni pracoval celý tento rok tvrdo, a ja verím v našich ľudí a náš tím. Rovnako verím, že pre budúci rok prídu nejaké pozitívne zmeny,“ uzavrel Lando Norris.

Matematika v Pohári konštruktérov je jednoduchá. McLaren stráca na Alpine 19 bodov, pričom v prípade, ak by bola medzi tímami remíza, bol by štvrtý McLaren vďaka najvyššiemu dosiahnutému umiestneniu (pódium Norrisa z Imoly). „Naša strata na štvrté miesto je väčšia než sme dúfali, no táto sezóna už ukázala, že všetko je možné. Preto dáme do toho všetko a pobijeme sa až do samotného konca,“ povedal šéf britskej stajne Andreas Seidl.