logo F1online.sk

Ricciardo priznáva: Môžu to byť moje posledné preteky v F1

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl17. 11. 2022

Rozlúčka či len pauza? Daniela Ricciarda čakajú v Abú Zabí posledné preteky vo farbách McLarenu, ktoré môžu, no aj nemusia byť jeho rozlúčkové vo Formule 1.

Daniel Ricciardo pôsobí v F1 od roku 2011. Jazdil za HRT, Toro Rosso, Red Bull, Renault a McLaren. Vyhral 8 pretekov, 32-krát stál na pódiu a trikrát zaznamenal pole position.

Dlhodobo bol radený medzi absolútnu jazdeckú špičku, no počas posledných rokov jeho hviezda upadala. Najväčší prepad prišiel paradoxne v tíme, kde si od Ricciarda veľa sľubovali. Jeho dvojročné pôsobenie v McLarene sa napriek víťazstvu v Monze dá označiť ako nevydarené, a aj preto nemá Austrálčan sedačku pre budúci rok.

Nedeľňajšie 232. preteky v F1 budú pre Ricciarda minimálne na rok posledné. „Cítim sa dobre,“ povedal Daniel Ricciardo pred začiatkom záverečného víkendu sezóny. „V hlave to nevnímam ako svoje úplne posledné preteky, aj keď nimi môžu byť. Viem, že smerom do budúcnosti nie je nič garantované, preto si chcem tento víkend užiť. Nechcem to brať príliš emotívne a zaoberať sa myšlienkou, či je to moja rozlúčka alebo nie.“

Skúsený, 33-ročný pilot, nebude budúci rok na štartovom rošte. Nie je však vylúčené, že bude pôsobiť v niektorom z tímov napríklad v pozícii rezervného jazdca. V poslednej dobe sa špekulovalo o jeho opätovnom spojení s Red Bullom, ktoré by aj v svetle posledných udalostí medzi Maxom Verstappenom a Sergiom Pérezom mohlo byť do budúcna zase zaujímavé…

„Stále nemám nič potvrdené, čo sa týka budúceho roka. No deje sa tam nejaký progres. Uvidíme. Verím, že aj v budúcom roku uvidíte moju tvár,“ usmial sa rodák z Perthu.

Daniel Ricciardo odštartuje v Abú Zabí s penalizáciou troch miest za kolíziu s Kevinom Magnussenom z Brazílie. Keď dostal naposledy penalizáciu, bolo to v Mexiku za kontakt s Júkim Cunodom, tak ho to akoby nakoplo a priam lietal po okruhu.

„Bežne sa mi s penalizáciami darí lepšie. V skutočnosti by som si radšej vypýtal penalizáciu v podobe piatich miest, no aj tri stačia (smiech). Tak poďme na to,“ zavelil Daniel Ricciardo.

Súvisiace články