logo F1online.sk

Steiner: Mick odviedol dobrú prácu, ale nemá tie skúsenosti

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 11. 2022

A je vymaľované! Už nám stačí len počkať na výsledok Logana Sargeanta na záverečnom podujatí sezóny F2 a štartový rošt sezóny 2023 máme kompletný. Chýbať na ňom nebude prekvapujúco ani Nico Hülkenberg, ktorý povstal z popola ako taký bájny fénix a vracia sa do Formuly 1, keď v tíme Haas nahradí Micka Schumachera.

Americký celok nám na rošt vracia jazdcov, ktorí sa so svojimi kariérami v najvyššej motoristickej triede už vlastne rozlúčili. Vlani sa do Formuly 1 nečakanie vrátil Kevin Magnussen, v tomto roku ešte prekvapujúcejšie Nico Hülkenberg. Niektorí tento ťah chápu, iní vôbec. Dôvody sa novinárom pokúsil vysvetliť šéf stajne Günther Steiner.

„Myslím si, že skúsenosti z viacerých tímov,“ odpovedal Tirolčan na otázku, čo Schumacherovi chýbalo. „Nico už predtým jazdil za tri alebo štyri tímy. Skúsenosti sú kľúčové a skúsenosti si vyžadujú čas, ktorý my v súčasnosti nemáme, pretože sa chceme posunúť dopredu.“

„Nechceme byť tam, kde sme, teraz sa chceme zlepšovať. Nie je Mickovou vinou, že sme tam, kde sme, môžeme si za to len my sami. Musíme sa však posunúť opäť nahor a dostaneme sa tam rýchlejšie, keď vezmeme chlapíka s množstvom skúseností z viacerých stajní,“ doplnil Steiner.

Jeho tím a hlavne on sám však čelili kritike za to, ako situáciu okolo nemeckého mladíka manažovali. Ako príklad uvádzajú počínanie Josta Capita v prípade Nicholasa Latifiho, ktorého nemecký manažér na verejnosti vždy podporoval, hoci bolo úplne očividné, že výsledky kanadského pretekára nie sú dostatočné. Napriek všetkému si však šéf Haasu myslí, že jeho tím poskytol Schumacherovi všetku podporu, aby si nemecký pretekár svoje miesto udržal.

„Rozhodne, myslím si, že sme v tomto smere odviedli dobrú prácu,“ povedal Steiner. „Ako vždy hovorím, ku každému jazdcovi sa správame férovo a robíme to najlepšie, čo môžeme. Za tým si stojím, hoci to nebolo vždy tak, že by to bol on, ktorému sa nedarilo.“

„Mali sme problémy, neboli sme dostatočne dobrí a musíme to napraviť, ale podľa mňa sme mu dali to najlepšie, čo sme mali a zakaždým k nemu boli féroví,“ dodal šéf Haasu.

Ten veľa hovoril aj o Mickových nehodách, ktoré tím pripravili o nemalé prostriedky a celkom zjavne spôsobili aj hnev jeho šéfa. Ten teraz nijak nezakrýva, že to zohralo svoju rolu, ale ako sám hovorí, treba vnímať širší obraz.

„Nemôžete povedať len: ‚Och, tak havaroval‘, samozrejme, že to nebolo dobré. Nebudem sa teraz pokúšať meniť to na niečo pozitívne, ale musíte tiež zvážiť vplyv veľmi dobrých výsledkov. Na jednej strane tu máte veľmi dobré výsledky v Rakúsku a Silverstone, no potom nás dobehli tie zlé veci. Je to teda kombinácia nie jednej, ale viacerých vecí. Tou najväčšou však bolo, že skrátka chceme opäť vybudovať náš tím,“ povedal Steiner.

Ten tiež priznal, že aj keď bolo toto rozhodnutie urobené už skôr, nemecký pretekár sa svoj „rozsudok“ dozvedel v stredu. Vraj to zobral veľmi chlapsky.

„Bavil som sa s ním v stredu. Musím priznať, že sa správal veľmi dospelo a ďakujeme mu za to, čo spravil. Nebolo to vždy ružové, ale vzal to ako dospelý. Vždy je to emotívne a nikdy príjemné, ale chcel som sa s ním o tom porozprávať,“ povedal Steiner.