logo F1online.sk

Schumacher o rozhodnutí Haasu: Som veľmi sklamaný

Mick Schumacher
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala17. 11. 2022

Správy o konci Micka Schumachera v Haase neprekvapili azda nikoho. O budúcnosti mladého Nemca sa špekuluje už celé mesiace, keďže Günther Steiner veľmi zreteľne dával najavo nespokojnosť s výkonmi svojho jazdca. Schumacher i napriek tomu priznáva, že ho verdikt stajne veľmi sklamal.

Zisk jedného šiesteho a ôsmeho miesta Mickovi Schumacherovi nestačil, najmä keď jeho tímový kolega Kevin Magnussen dokázal v doterajšom priebehu sezóny nazbierať dvojnásobok bodov. Günther Steiner mu však vyčítal aj množstvo nehôd, ktoré sa zúrivo zahryzávali do rozpočtu americkej stajne. Výsledkom je jeho odlúčenie sa od Haasu.

Mick Schumacher sa fanúšikom prihovoril necelú hodinu pred tým, než Haas potvrdil príchod Nica Hülkenberga. “Toto budú moje posledné preteky s Haasom. Nechcem skrývať fakt, že ma veľmi sklamalo rozhodnutie nepredĺžiť moju zmluvu.”

“V každom prípade sa chcem poďakovať Haasu a Ferrari za to, že mi dali túto príležitosť,” pokračoval šampión európskej F3 a F2, ktorý taktiež sľúbil, že nepočúvne radu Bernieho Ecclestonea a na kráľovnú motoršportu istotne nezabudne. “Tieto roky mi pomohli vyzrieť technicky aj osobnostne. Hlavne vo chvíľach, keď to začalo byť čoraz ťažšie, som si uvedomil, ako veľmi milujem tento šport.”

“Miestami bola cesta hrboľatá, ale stabilným tempom som sa zlepšoval, veľa som sa toho naučil. Teraz som si istý tým, že si zaslúžim miesto vo Formule 1. Z mojej strany to rozhodne nie je uzavreté. Pády vás len a len posilnia,” filozofuje Schumacher. “Stále horím vášňou pre Formulu 1 a budem tvrdo bojovať za to, aby som sa vrátil na štartový rošt.”

Mickovi Schumacherovi sa už teraz ukazuje niekoľko príležitostí. Tá prvá sa týka Williamsu, ktorý zatiaľ nemohol stopercentne potvrdiť príchod Logana Sargeanta. Jeho debut vo Formule 1 je podmienený ziskom superlicencie, ktorú zatiaľ nemá istú. Všetko bude závisieť od jeho výsledkov na posledných pretekoch v Abú Zabí.

V strednodobom horizonte navyše do efjednotky prichádza Audi, ktoré určite bude chcieť mať vo svojom kokpite nemeckého jazdca. Otázne však je, čo by Schumacher robil dovtedy?

Pomocnú ruku mu už núka Toto Wolff, ktorý pre RTL prednedávnom uviedol: “Neviem, ako sú na tom Mick a Haas, no nebudem nijako tajiť, že rodina Schumacherovcov patrí k Mercedesu a Micka si veľmi vážime.”

Pozícia rezervného jazdca v Mercedese by Nemcovi mohla pomôcť podobne, ako kedysi Estebanovi Oconovi. “Ale v prvom rade by malo ísť o to nájsť Mickovi stabilné miesto v kokpite.”

Günther Steiner napokon odkázal: “Mickovi Schumacherovi by som sa chcel poďakovať za jeho prínos tímu za posledné dva roky. Mickove výsledky z juniorských sérií sú všetkým dobre známe a počas jeho pôsobenia s Haasom rástol a dospieval sa, čo vyvrcholilo jeho prvými bodovými zápismi v skoršej časti sezóny. A hoci sme sa do budúcna rozhodli vydať inými smermi, celý tím želá Mickovi to najlepšie do ďalších etáp jeho kariéry.”

Súvisiace články