logo F1online.sk

Nebolo to dobre načasované, hodnotí stratégiu Vettel

Sebastian Vettel pred Lanceom Strollom
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala14. 11. 2022

Keď fanúšikovia Sebastiana Vettela uprostred nedeľných pretekov zbadali, že ich obľúbenec je na štvrtom mieste, azda začali aj snívať, či by sa nemecký pretekár nemohol na sklonku kariéry ešte potešiť z pódia. Motoršport však býva krutý a Vettel nakoniec ani nebodoval. Pripisuje to chybnej stratégii.

Sebastian Vettel obsadil najnevďačnejšiu pozíciu vo Formule 1. Hoci jedenáste miesto je už k nim veľmi blízko, žiadna odmena v podobe bodov sa naň nedáva. Farby Aston Martinu v TOP10 zastupoval len Lance Stroll.

Predposledné preteky v kariére Sebastiana Vettela ovplyvnila nesprávne načasovaná taktika. “Nakoniec sme odjazdili dobré preteky, šlo len o to, že sme boli v nesprávnom čase na nesprávnom mieste.”

Nemec zamieril k svojim mechanikom v 26. kole, teda o dve kolá neskôr ako Valtteri Bottas, ktorý sa už pred Aston Martinom s číslom 5 udržal až do konca veľkej ceny. Predbehol ho i Fernando Alonso, keďže Španiel zastavil oveľa skôr. Obom vyšiel undercut.

“Moja prvá zastávka prišla príliš neskoro, preto sme stratili pozície a ocitli sme sa v premávke,” rekapituloval svoje preteky Vettel. “Neboli sme na čistom vzduchu a na konci som mal obuté zlé pneumatiky.”

“Tá fáza safety caru prišla v nevhodný moment, pretože sme boli na použitých mediumkách.” Zohriať ich nebolo jednoduché a v podstate všetci jazdci na nich padali poradím za autá na mäkkej zmesi. “Nedalo sa s tým veľa spraviť proti jazdcom na softoch, a tak som vypadol z bodovaných priečok.”

“A počas výjazdu bezpečnostného vozidla by nám nepomohlo ani to, keby som opäť zastavil. Aj tak by sme vypadli z bodov,” vysvetľuje rozhodnutie zostať na trati, po ktorom ho doslova prevalcovali oba Alpiny aj Max Verstappen. Z bodov ho nakoniec vytlačil kolega Stroll.

“Je to škoda, pretože sme nemali zlú rýchlosť, skôr načasovanie nebolo dobré. Mám pocit, že dnes sme zahodili množstvo bodov, no nemôžem povedať, že by sme niečo mohli spraviť úplne inak, aby sme tomu zabránili. Tak to v tomto športe niekedy chodí,” uvedomuje si Vettel.

Nemca môže tešiť aspoň to, že Aston Martin v šprinte i v pretekoch ukázal svoju rýchlosť. “Áno, ale mám pocit, že sme mali získať viac bodov. Alfa nás dnes na body porazila, čo teda nebol náš cieľ.”

Lance Stroll pred mikrofónom opäť pôsobil dojmom, že ho otec núti byť vo Formule 1. Na splnenie si mediálnych povinností s F1TV mu stačilo 23 sekúnd. “Stredne tvrdá zmes v prvom stinte nefungovala dobre. Na softoch sme potom upravili balans a ku koncu sme boli konkurencieschopnejší. Je fajn získať bod, ale aj Alfa Romeo bodovala, a to sme uprostred tesného súboja s ňou.”

Súvisiace články