logo F1online.sk

Sainza mrzí skorá zastávka, no hovorí o skvelom comebacku

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala13. 11. 2022

Carlos Sainz v Sao Paule úspešne minimalizoval škody spôsobené trestom za výmenu spaľovacieho motora. Tretie miesto je preto celkom dobrým výsledkom, najmä keď si uvedomíme, že Španielove preteky pokazila nútená zastávka v boxoch.

Po obdržaní penalizácie v podobe straty piatich miest sa Carlos Sainz postavil na štartový rošt na siedmej priečke. Získať pozície sa pokúsil obrátenou stratégiou, a tak najskôr obul stredne tvrdé pneumatiky. Už v sedemnástom kole však navštívil svojich mechanikov a nebolo to preto, že by chcel čo najviac natiahnuť stinty na rýchlejšej mäkkej zmesi. V pravom brzdovom kanáliku sa mu zasekla zablúdená fólia z priezoru.

“Museli sme zastaviť veľmi skoro, nuž si myslím, že sme skvele zabojovali a vrátili sa späť,” hodnotil svoje preteky Carlos Sainz. “Brzdy mi horeli a museli sme zastaviť oveľa skôr, než by som chcel, čím sme sa vlastne odsúdili na trojzastávkovú stratégiu. Tá dnes bola zrejme pomalšia, a musel som dať do toho všetko.”

Sainz zastavil ešte v 36. kole a následne využil fázu VSC po odstúpení Landa Norrisa. Na novších a mäkších pneumatikách predbehol Sergia Péreza a obsadil pódiové tretie miesto.

“Šiel som naplno. Boli to solídne preteky bez chýb. Nakoniec sme získali zaslúžené pódium. Myslím, že preteky prebehli hladko, bez chýb,” skonštatoval 28-ročný Španiel, ktorému robí mierne obavy rýchlosť Mercedesu.

Naň dnes nemal nárok, a tak očakáva, že v Abú Zabí s ním bude musieť bojovať zas. “Je jasné, že sme tak trochu v obrannom režime, pretože ich autá dnes boli nedotknuteľné. Mali skrátka najrýchlejšie auto, rýchlejšie ako Red Bull. Opakuje sa to už pár víkendov, takže v Abú Zabí s nimi musíme rátať ako s možnými víťazmi. A my musíme minimalizovať škody, alebo sa pokúsiť vyhrať.”

Ferrari totiž nemá istú druhú priečku v konštruktérskom hodnotení. Mercedes sa vďaka zisku pretekového double dotiahol a stráca už len devätnásť bodov. To nie je nedostihnuteľný náskok.

Carlos Sainz napokon prezradil, že získané pódium mu dodáva sebadôveru nielen pred úplným koncom sezóny, ale najmä pred ďalším ročníkom. “Považujem za dôležité, že v druhej polovici sezóny sme s autom na tom boli solídne a ja som sa vrátil na úroveň, na ktorej chcem byť. Keď mám hladké víkendy, pódiá pribúdajú. Pred budúcou sezónou som zabehnutý a mám sebadôveru.”